Путин внушава: Украйна използва ислямисти за атаката в "Крокус Сити Хол" (ВИДЕО)

7666
Путин внушава: Украйна използва ислямисти за атаката в "Крокус Сити Хол" (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн/YouTube/AKIpress news

"Терористичната атака в Москва е дело на радикални ислямисти. Това зверство може да е само връзка в цяла поредица от опити на онези, които са във война с нашата страна от 2014 г. от ръцете на "неонацисткия режим в Киев." Това заяви руският диктатор Владимир Путин на среща със службите за сигурност, предавана по държавната телевизия. Всъщност той тънко внуши, че "някой" използва "неонацисткия режим" в Киев и постави въпроса "кой е поръчителят".

"Ние знаем, че престъплението е извършено от ръцете на радикални ислямисти, срещу чиято идеология самият ислямски свят се бори от векове", каза Путин.

Още: Иво Инджев: САЩ са разбрали, че предстои атака не от някой бръснар таджик, а защото са подслушали ФСБ

Той обаче повтори твърдението си, че извършителите на клането миналата седмица са се опитали да избягат в Украйна, и попита "защо". "Разбира се, необходимо е да се отговори на въпроса, защо след извършване на престъплението терористите са се опитали да отидат в Украйна? Кой ги е чакал там?", попита той.

Той каза, че стрелбата се вписва в "по-широка кампания за сплашване" от страна на Украйна. "Организаторите се надяваха да посеят паника и раздор в нашето общество, но срещнаха единство и решителност срещу това зло", допълни той.

Още: Подозрения: Агенти на ФСБ са били в "Крокус Сити Хол" по време на атаката (ВИДЕО и СНИМКИ)

Същевременно, ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин каза, че задържаните уж са говорили за онези, които са поръчали терористичната атака. Също така, по думите му, разследването е установило пълната хронология на събитията. Кървавата операция продължила от 19:58 до 20:11 московско време на 22 март. При задържането на заподозрените са открити два АК-74, над 500 патрона, 28 пълнителя и бутилки с остатъци от бензин, съобщи той. Заподозрените, според Бастрикин, са били задържани в района на Брянск по време на преследване по пътя, водещ към украинската граница.

Бастрикин обобщи така - в резултат на терористичната атака са убити 139 души, включително 3 деца. 40 души са загинали от огнестрелни рани, 45 души са загинали от пожар, каза той и не уточни от какво са починали останалите.

На този фон, вечната сянка на Путин - Дмитрий Медведев, призова нападателите и всички замесени в атаката да бъдат убити. В публикация в Телеграм Медведев написа: "Всички ме питат какво да правим? Те са заловени. Трябва ли да бъдат убити? Да, трябва. И ще бъдат. Но много по-важно е да убием всички замесени. Всички, които са поръчвали, които са участвали, които са помагали. Ще ги убием всичките."

Зеленски отговори

"Днес Путин отново говори за себе си. Всички са терористи, само той не. Но когато си отиде, нуждата от терор и насилие също ще си отиде. Това е неговата нужда", каза украинският президент.

Днес Франция се присъедини към САЩ в твърдението, че разузнаването сочи, че Ислямска държава е отговорна за атаката срещу концертната зала край Москва, при която бяха убити 137 души, докато Русия продължава да твърди, че Украйна е замесена. 

Досега Путин не e коментирал официалните изявления на "Ислямска държава", че нейни бойци са организирали и извършили нападението. Четирима мъже от таджикски произход бяха задържани по обвинения в тероризъм в Басманния окръжен съд на Москва по подозрение за извършване на атаката. Други трима, също от таджикски произход, са задържани по подозрение за съучастие.

Още: Как руските служби проспаха касапницата в Москва: Говори Милен Керемедчиев (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com