Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи май - ден на погром на много места по света (ВИДЕО + СНИМКИ)

02 май 2018, 06:30 часа • 1311 прочитания

1 май - Денят на труда, се превърна в ден на хаоса и големи протести в редица държави в цял свят.

Най-сериозно беше положението в Париж, където имаше голям протест заради реформите на френския президент Еманюел Макрон в сферата на трудовото законодателство. Стигна се до сериозно безредици във френската столица, като бяха арестувани 102 души, предаде радиостанция France Info, като се позова на полицейския префект на Париж Мишел Делпюеш.

Първомайската демонстрация в Париж беше придружена от многобройни случаи на неспазване на реда. По време на шествието млади хора в черни дрехи и с маски на лицата, по данни на полицията - около 1,2 хиляди души, чупиха витрини на ресторанти и кафенета, нападнаха закусвални на McDonald's, запалиха автомобили, обобщава БГНЕС. Те скандираха "Вдигни се Париж" и "Всички мразят полицията".

Първоначално полицията не реагира на безредиците, но беше принудена да се намеси със сълзотворен газ и водни оръдия.

Президентът на страната Еманюел Макрон заяви, че осъжда решително станалите безредици и подчерта, че отговорните за насилието ще бъдат привлечени към отговорност.

Напрежение имаше и на Филипините, където пред президентския дворец беше изгорено чучело на лидера на страната Родриго Дуерте. В Турция предварително бяха организирани полицейски блокади и въпреки това демонстранти се събраха на знаковия площад "Таксим" в Истнабул, но те бяха разпръснати, като също бяха използвани водни оръдия. Над 11 000 души се включиха в шествие на Гръцкия комунистически съюз в Атина.

В Южна Америка - в Колумбия, имаше боеве с полицията, включително битка с камъни. В Бразилия пък привърженици на бившия президент Лула да Силва поискаха той да бъде освободен. Припомняме, че менторът на Дилма Русеф има големи проблеми с правосъдието - заради аферата "Petrobras". Спокойно обаче беше в Куба, където на манифестация се събраха 1 милион души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес