Радев: България не може ефективно да защитава границите на ЕС без достъп до Шенгенската система

2274
Радев: България не може ефективно да защитава границите на ЕС без достъп до Шенгенската система
Снимка: БГНЕС

Сигурността в Европа, охраната на границите и бъдещето на Европейския съюз. Това бяха част от темите, които президентът Румен Радев обсъди в Берлин с германския си колега Йоахим Гаук.

Германия се надява борбата срещу корупцията в България да завърши успешно, стана ясно още по време на визитата.

Румен Радев на посещение в Германия

Днес, 6 февруари, президентът Румен Радев ще бъде на официално посещение във Федерална република Германия. Президентът ще бъде придружа...

Германия е важен стратегически, икономически и инвестиционен партньор за България, подчерта след срещата си с германския президент държавният глава Румен Радев:

"Има още огромен потенциал за развитие на това сътрудничество особено в областта на икономиката, на инвестициите. България е отворена за немския бизнес", каза още президентът, цитиран от БНР.

България разчита на подкрепа от страна на държавите от Европейския съюз за охрана на границите ни в случай на рязко увеличаване на мигрантската вълна. Разчитаме и на подкрепа за присъединяване към Шенгенското пространство, допълни Радев:

"Няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до Шенгенската информационна система. Липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани", смята държавният глава.

Германският президент Йоахим Гаук разчете като знак за добрите отношения между двете страни решението на Радев да избере Берлин за първата си официална визита. Гаук отчете и ангажираността на страната ни в охраната на външната граница на Европейския съюз:

Радев се срещна с Меркел в Малта

Президентът Румен Радев участва днес в неформалното заседание на Европейския съвет, което се провежда в Малта. Държавните и правителст...

"Особено ситуацията на Балканите, която винаги е на първо място в нашето внимание, предизвиква Европа да гарантира и да докаже още по-голяма стабилност. Това, което нас в Германия ни вълнува, а и в Европа също така, е вътрешнополитическото предизвикателство, пред което е изправена България, а именно - борбата с корупцията. Надяваме се, че ще завърши успешно борбата с това отрицателно явление - корупцията", каза още Гаук.

Румен Радев увери: "Имаме твърдата решимост да обединим усилията в България на всички институции за една ефективна борба с корупцията и престъпността", отбеляза още държавният глава.

По-късно през деня Радев ще участва в откриването на Икономически форум за България. Във форума, който е организиран от Германската индустриално-търговска камара, участие ще вземат представители на над сто немски компании, отбелязва БГНЕС.

В програмата на посещението на Радев са предвидени още срещи с председателя на Германо-българския форум Гернот Ерлер, а така също и с Негово Високопреосвещенство Антоний - Западно и Средноевропейски митрополит.

По време на визитата си в Берлин българският президент е придружаван от министъра на външните работи Ради Найденов, министъра на икономиката доц. д-р Теодор Седларски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа