X
 
 

Разговор между Меркел и Джонсън отдалечи още съгласието за Brexit

709 0
photo of Разговор между Меркел и Джонсън отдалечи още съгласието за Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver
На практика е невъзможно Европейския съюз и Великобритания да се договорят за условията по раздялата им в срок, пише BBC, като цитира източник от правителството в Лондон. Това е станало ясно след разговор по телефона между британския премиер Борис Джонсън и канцлера на Германия Ангела Меркел, предаде БГНЕС.

След като повторили позициите си и възможните компромиси станало ясно, че постигането на споразумение преди изтичането на месеца е "изключително малко вероятно", казва източникът.

Опитите да се намери компромис между позициите на Лондон и Брюксел продължават, като нова среща между Джонсън и ирландския му колега Лео Варадкар е предвидена в следващите няколко дни.

Но на фона на дипломатическите ходове, разговорът между Джонсън и Меркел отново засили страховете от варианта, който никой не иска, така наречения твърд Brexit. Меркел казала на Джонсън, че единственият начин да бъде променено безизходното положение е Северна Ирландия да остане в митническия съюз с ЕС и да се съобразява с правилата на единния пазар по отношение на търговията, за да не се превърне границата й с Република Ирландия във външна за Общността. Както Борис Джонсън, така и парламента в Лондон отхвърлят този вариант.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители