Разкош за 31 млн.долара: Докато руските мобилизирани гинат на фронта Путин си ремонтира яхтата (ВИДЕО)

8393
Разкош за 31 млн.долара: Докато руските мобилизирани гинат на фронта Путин си ремонтира яхтата (ВИДЕО)
Снимка: Actualno/колаж

Докато мобилизираните на фронта руснаци гинат, диктаторът Владимир Путин е успял да обнови напълно супер скъпата си яхта "Greysful". За ремонта не са жалени средства, той е струвал над 31 милиона долара, изясниха от екипа на Алексей Навални.

Спешна евакуационна операция

До началото на миналата година яхтата се е намирала в пристанището на Хамбург, където легендарната корабостроителница Blohm + voss, известна със строителството и поддръжката на луксозни яхти, е трябвало да й направи цялостен ремонт. Но на 19 януари 2022 г. се получава спешно нареждане всичко да бъде прекратено и яхтата да бъде доставена до пристанището на Калининград, се казва в разследването. В писмото не се дават обяснения защо това се налага (ремонтът е трябвало да продължи още около година), единствено се отбелязва, че собственикът на "Greysful" е много недоволен от свършеното. Екипажът на яхтата спешно освобождава наетите жилища в Хамбург, отменят се застрахователни договори и яхтата, която дори не е в състояние да се движи сама, е отправена на буксир до Русия.

Кое налага тази спешна "евакуационна операция", в която няма никакъв икономически смисъл, в този момент знае само един човек - руският президент Владимир Путин. А причината яхтата да бъде спешно изтеглена в безопасност в Русия е само една - предстоящата война в Украйна, датата на обявяването на която в този момент е известна само на Путин. За да не бъде обект на санкции, "Greysful" е трябвало да се намира на добре защитено място. 

ОЩЕ: С променен глас, търси часовника на другата си ръка: Любопитни моменти от видеоизявлението на Путин пред БРИКС (ВИДЕО)

След като пристига в Калининград ремонтът й е подновен. Оборудван е басейн, фитнес зала (също като в бронирания влак на Путин), хеликоптерна площадка, мебели, килими, бронирани чадъри, две спални (мъжка и дамска). Освен това яхтата разполага с телефон за криптирани разговори.

Яхтите на Путин - подаръци от олигарси

Путин има общо три големи яхти. Първата, "Olympia", му е подарена през 2002 г. от олигарха Роман Абрамович и е на стойност 50 милиона долара. На практика представлява особено голям подкуп, казват от екипа на Навални и само заради получаването й е било редно Путин да си подаде оставката. Даряването й е било оформено не лично на Путин, а на офшорна компания на Каймановите острови. През 2011 г. яхтата се е намирала пред двореца на Путин в Геленджик, където е била охранявана от два патрулни кораба.

Втората яхта на Путин е именно "Greysful", чието строителство започва през 2006 г. в руския град Северодвинск, където е изработен само част от корпуса й, а след това е транспортирана в Германия. Цената на тази яхта е двойно по-голяма отколкото на "Olympia" - 100 милиона долара.

ОЩЕ: Тръмп се размечта - заговори как ще избяга при Путин и ще живее в дворец със златен купол (СНИМКА)

Третата яхта е "Scheherazade" и е построена през 2020 г. - една от най-големите и разкошни яхти в света. Вътрешността й е достойна за дворец, а една от атракциите й е голяма танцова зала, превръщаща се в басейн. В нея дори поставката за тоалетната хартия е от злато. Строена е при такава секретност, че в продължение на няколко години никой не е можел да предположи на кого тя принадлежи, а и документално така е оформена, че никой никога нищо да не може да докаже - преди обаче да бъде направено разследването.

От година насам яхтата е задържана в италианското пристанище Марина ди Карара. Впрочем Испания, Италия, Германия и Финландия вече са провели собствено разследване, което е установило, че "Scheherazade" е подарък на Путин от руските олигарси, а за събирането на средствата е отговарял приятелят на Путин милиардерът Генадий Тимченко, казват от екипа на Навални.

Между другото, "Graceful" също пострада от санкциите. За ремонта й се е наложило Русия да използва обходни маршрути през Турция и Обединените арабски емирства.

ОЩЕ: Каква е връзката между Австрия и самолета, използван от Путин и приятелите му

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо разкритикува словаците, даряващи за военна помощ за Киев. Зеленски го постави на място

Принц Хари се прибра в Лондон и поиска среща с Уилям и крал Чарлз

"Грузинска мечта" опитваше да балансира между Европа и Русия - това се промени: Оценка

"Той няма да спре геноцида": Призив за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд в Хага

Ирак с призив: Мисията на ООН да се изтегли незабавно

Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

Пожар на товарен влак в Русия (ВИДЕО)

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа