Разкриха нови 10 000 гроба в Мариупол от началото на войната

2834
Разкриха нови 10 000 гроба в Мариупол от началото на войната
Снимка: Getty images

Най-малко 10 300 нови гроба са се появили в Мариупол и около южния украински град от началото на агресивната руска война на 24 февруари. Това изчисли „Асошиейтед прес“, анализирайки сателитни изображения в периода март-декември.

Агенцията отбелязва участъците, където земната повърхност е била нарушена. Измерва всеки участък от мрежата, където гробището е било разширено, и изчислява, че общата площ, заета от нови гробове, е повече от 51 500 квадратни метра. По-голяма част от тях се намират в гробищния парк Старий Крим.

Преди да дойде руският мир: Как изглеждаше Мариупол на Коледа 2021 г. (ВИДЕО)

Жителите на Мариупол припомнят тези дни в социалните мрежи как е изглеждал техният любим град само преди една година - на Коледа 2021 г...

След това от „Асошиейтед прес“ са прегледали кадри от дрон и видео, които показват, че руснаците са използвали тежки машини, за да изкопаят дълги траншеи. След това те са били запълнени.

Гробовете са като могили от пръст, понякога с дървени кръстове с имена и дати, но най-вече с ръчно надраскани номера на малки табелки. Няколко гроба са обозначени с повече от един номер, което може да означава, че вътре има останки на повече от един човек.

Разследващите журналисти са анализирали видеозаписите, за да преброят гробовете в определени участъци на гробището. Равносметката е, че на всеки шест квадратни метра има средно по един гроб. Този показател се прилага към общото пространство, където са изкопани нови гробни парцели. След това същата методология се прехвърля към две по-малки близки гробища в селата Мангуш и Виноградне, където от март насам са изкопани подобни масови гробове. Освен това има и един, изкопан от украинци по време на руската обсада.

Сателитни снимки разкриха над 1500 нови гроба край Мариупол

Нови сателитни снимки на Maxar разкриват, че трите масови гроба в близост до окупирания от руснаците украински град Мариупол "постоянно...

Трима съдебни археолози с опит в разследването на масови гробове, свързани с военни престъпления, заявяват, че анализът е обоснован на ограничената налична информация и липсата на достъп до мястото. Роланд Весинг, който е помагал за разкопаването на масови гробове в Босна и Херцеговина, Хърватия и Ирак, смята, че броят на гробовете не съответства непременно на броя на убитите украинци в Мариупол.

Анализът не може да определи как са починали погребаните хора. Въпреки това в масовите погребения на други места в Украйна, ексхумирани от международни криминалисти, често се установява, че в един гроб има повече останки на повече от един човек. Много от тях показват ясни признаци на насилствена смърт, като например наранявания от взрив, рани от куршуми и ръце, завързани с въже.

В момента Мариупол е напълно разрушен след дългата обсада на руснаците, приключила в средата на май. Тогава около 2500 защитници на завода "Азовстал" се предадоха и така сдадоха последната останала украинска крепост в града.

ОЩЕ: Мариупол днес: Руините, показващи какво е руският начин на живот (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com