Разкриха вероятния организатор на терористичните актове в Париж

5824
Разкриха вероятния организатор на терористичните актове в Париж
Снимка: Gettyimages.com

Френското радио RTL разкри името на предполагаемия организатор на парижките терористични актове. Според данните на радиото зад атаките стои 27-годишният сириец Абделхамид Абауд (Abdelhamid Abaaoud).

RTL съобщава, че по информация на следствието белгийският гражданин Абауд е организирал и спонсорирал терористичните атаки във френската столица. Името му е споменато през януари при разследването на осуетени атаки в Белгия. Той се смята за един от най-активните бойци на терористичната организация "Ислямска държава".

В атентатите в Париж са замесени трима братя

В атентатите в Париж са замесени трима братя, съобщиха близки до разследването източници. Единият брат е убит. Вторият е в арест в Б...

На 15 ноември бе съобщено, че властите са установили самоличността на трима заподозрени в съпричастност към терористичните атаки – 29-годишния французин Исмаил Омар Мостефаи (Ismael Omar Mostefai), Абдулакбак Б. (Abbdulakbak B.), роден през 1990 г. – до неговите останки е открит сирийски паспорт, и сириецът Ахмед Алмохамед (Ahmad Almohammad), също причисляван към организаторите на терористичните актове.

Освен това в атаките е участвал и 20-годишният френски гражданин Билял Хадфи. Според телевизия BFMTV четвъртият терорист, нападнал театъра, се казва Сами. Семейството му живее в Бобини, в департамента Сен Сен Дьони, предградие на Париж.

В нощта срещу 14 ноември в Париж бе извършена серия терористични актове – четири пъти стрелба по хора в заведения за хранене, в концертната зала „Батаклан“ бяха взети заложници, на стадион "Стад дьо Франс" прогърмяха три взрива. По последни данни броят на жертвите на атаките е надхвърлил 130 души.

На 18 януари се появили съобщения, че Абауд, заедно с единомишленици, бил задържан в Гърция по молба на белгийските спецслужби, но представител на прокуратурата на кралството опровергал причастността на задържаните към екстремистки групировки.

Осми участник в атентатите в Париж се издирва

Координираните нападения са извършени от седем души, съобщи прокурорът на Париж. Всички са мъртви, като шестима от тях са се самовзриви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа