Разследват как Борис Джонсън е платил пищна реконструкция на апартамента си

1867
Разследват как Борис Джонсън е платил пищна реконструкция на апартамента си
Снимка: Getty Images/Guliver

Британската избирателна комисия обяви в сряда официално разследване на това как премиерът Борис Джонсън е платил за пищна реконструкция на апартамента си на „Даунинг Стрийт”, което сериозно нажежава атмосферата около Джонсън.

"Сега сме доволни, че има основания да подозираме, че е възможно да е извършено престъпление или престъпления. Следователно ще продължим тази работа като официално разследване, за да установим дали случаят е такъв", казаха от институцията.

Избирателната комисия, която регулира финансирането на партиите и изборите, има правомощията да изисква възстановяване на съмнителни дарения, налагане на глоби или в крайна сметка да насочва разследванията към полицията за наказателно преследване, пише БГНЕС.

Борис Джонсън призова британците да продължат да се борят с COVID-19

Премиерът Борис Джонсън предупреди хората да продължат да предприемат стъпки за "потискане на коронавируса", след влизането в сила на н...

Джонсън е затънал в словесна война с бившия си помощник Доминик Къмингс заради политиката му за коронавирус миналата година и финансовите сделки.

Къмингс, стратегът зад кампанията за напускане на ЕС от Великобритания през 2016 г., напусна „Даунинг Стрийт” през декември. Той написа в личния си блог в петък, че Джонсън се е опитал да използва потенциално незаконни дарения, за да обнови публично финансираната си резиденция на „Даунинг Стрийт”, според съобщенията на цена до 200 000 британски лири (230 000 евро).

Джонсън, годеницата му Кари Саймъндс и бебето им живеят в жилище на „Даунинг Стрийт”11, което е по-просторно от това на номер 10.

Пресаташетата на Джонсън настояват, че той си е платил за всякакви реконструкции извън годишните правителствени надбавки и че средствата на Консервативната партия не са били използвани.

Но те не успяха да обяснят дали първоначално са били използвани партийни средства, на фона на съобщения, че богат дарител е набрал дарение от 58 000 британски лири, което не е било докладвано на избирателната комисия, както се изисква от закона.

Джонсън: Забраната за износ на ваксини може да нанесе „съществени вреди“

Борис Джонсън предупреди ЕС, че забраната за износа на ваксини може да нанесе „съществени вреди“, след като Европейската ко...

"От края на март контактуваме с Консервативната партия и направихме оценка на информацията, която ни предоставиха", каза говорител на Избирателна комисия. „Разследването ще определи дали транзакции, свързани с работата на „Даунинг Стрийт” 11, попадат в режима, регулиран от Комисията, и дали такова финансиране е било отчетено при необходимост.“ Опозиционните партии се възползваха от преустройството на апартамента, за да обвинят премиера, че бързо и лесно харчи пари на данъкоплатците по време на пандемията, когато правителството раздава много договори с малък или никакъв надзор.

Критиката се засили след като тази седмица се появи, че Джонсън миналата година, докато пандемията все още бушува във Великобритания, инструктирал висши държавни служители да потърсят създаването на благотворителна организация за поддържане на комплекса на „Даунинг Стрийт”.

А в сряда втора опозиционна партия поиска оставката му, ако се потвърди изнесеното в пресата обвинение срещу него. В заглавие на първа страница в понеделник вестник „Дейли Мейл” съобщава, че Джонсън е казал, че по-скоро ще види "трупове, натрупани с хиляди", отколкото да наложи трета коронавирусна блокировка.

В крайна сметка Джонсън нареди нов кръг от ограничения през януари и той отрича да е направил забележката.

Но Би Би Си и други медии цитират източници, потвърждаващи, че той го е направил, а основната опозиционна Лейбъристка партия обвинява Джонсън в лъжа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа