Разследват висши служители на ЕС за смъртта на мигранти в Средиземно море

3413
Разследват висши служители на ЕС за смъртта на мигранти в Средиземно море
Снимка: Getty Images/Guliver

Представители на ЕС и държави-членки ще бъдат разследвани за престъпления срещу човечеството в случаите на удавяне на хиляди мигранти в Средиземно море, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Парижки адвокати представиха на Международния наказателен съд подробен файл от 245 страници, който е бил предаден на кабинета на главния прокурор Фату Бенсуда.

Близо 20 000 мигранти и бежанци стигнали в Европа през 2019 г.

По море до Европа от началото на 2019 г. са стигнали 19 830 незаконни мигранти и бежанци, съобщи агенцията за миграция на ООН. 512 са з...

Информацията предоставя "достатъчно доказателства, че ЕС и официални лица на държавите-членки са ангажирани с престъпления срещу човечеството, извършени съобразно миграционните политики на ЕС в Средиземноморието и Либия", казаха те.

Повече от 12 000 души са загинали от 2014 г. насам, опитвайки се да избягат от Либия в Европа по време на това, което агенцията на ООН за бежанците нарича "най-смъртоносния морски преход в света".

Адвокатите твърдят, че за да запази границите на Европа безопасни, ЕС прибягва до "основана на идеи за възпиране миграционна политика, вследствие на която се жертват животи на мигранти в беда в морето".

Единствената цел е да се "разубедят други в подобна ситуация да търсят безопасно убежище в Европа", заявиха те при подаването на документите.

Когато политиката се провали поради спасителна работа от страна на НПО, ЕС приема втора стратегия, като използва либийската брегова охрана, за да прихване и изпрати имигрантите обратно в съоръжения за концентрационни лагери в Либия, заявяват още адвокатите.

Военни кораби на НАТО влязоха в албанското пристанище Дуръс

Два бойни кораба, част от мисията за бързо реагиране на НАТО в Средиземно море, влязоха в най-голямото албанско пристанище Дуръс. Прест...

"Има ясни доказателства, за да можем да обвиним тези хора във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и за доброволно финансиране от страна на ЕС на тези лица", каза адвокат Хуан Бранко пред АФП. "Вместо незабавно спасяване и привеждане на цивилното население в безопасност, ЕС е улеснил смъртта на хиляди хора от удавяне, преди да въведе цялостна система за принудително депортиране в центрове за задържане като концентрационни лагери", заяви Бранко.

Не е ясно обаче как службата на Бенсуда ще отретира документите, изготвени от Бранко, бивш юрист на МНС, и Омер Шатц, преподавател по международно право в Университета за науки в Париж.

Документите се отнасят до "служители и агенти на ЕС и държавите-членки", но също така споменават държави като Франция, Германия и Италия, всяка от които е държава-членка на МНС.

"Настоящият случай предоставя доказателства за замесени граждани на мощни държави, действащи съгласувано като част от наднационална структура, Европейския съюз," твърдят адвокатите.

Създаден през 2002 г., за да разглежда най-тежките престъпления в света, МНС получава стотици искания за разследване всяка година.

Турция с мащабни военни учения в Средиземно, Егейско и Черно море

Военноморските сили (ВМС) на Турция започнаха най-мащабните си военни учения едновременно в три морета, информира "Дейли сабах". Учени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа