Реакциите след договора от Преспа: Исторически ден! (През това време Борисов си приписа заслуга)

2932
Реакциите след договора от Преспа: Исторически ден! (През това време Борисов си приписа заслуга)
Снимка: iStock/Guliver

„Днес е исторически ден за Гърция“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на излизане от парламента в петък, след ратификацията на Преспанския договор за разрешаване на спора за името на Македония, съобщава гръцката държавна агенция АНА-МПА, цитирана от "Фокус".

„Няма победители или губещи от резултата от днешното гласуване“, се обърна Ципрас към всички гърци, след като Гърция призна Република Северна Македония. Гръцкият парламент ратифицира със 153 гласа „за“ срещу 146 „против“ Преспанския договор между Македония и Гърция.

Денят е исторически за Гърция, защото в него е сложен край на голям неразрешен въпрос, който е тежал на външната политика на страната, обясни премиерът. „Ние защитихме важна част от нашата история, наследството на древната гръцка Македония“, отбеляза Ципрас.

„В същото време, това е исторически ден за Балканите с тяхната дълга история на конфликти, спорове и националистическа омраза. Ни е обръщаме страницата и даваме място на мира, сътрудничеството, приятелството, солидарността и взаимното разбирателство“, продължи министър-председателят на Гърция.

След това Ципрас благодари на 153-ата депутати, които гласуваха за ратификацията, „въпреки големия натиск, изнудване и лични атаки“ и които са издържали и са поставили патриотическия си дълг на първо място, гласувайки според своята съвест „и за това, което вярват, че е националният интерес на страната“.

„Сигурен съм, че следващите поколения и в двете страни ще им бъдат благодарни, защото днес те поставиха основите на бъдеще на мирно съжителство, солидарност и сътрудничество“, заяви той.

Освен това гръцкият премиер се обърна и към гръцките депутати, които се противопоставиха на споразумението: „Специално искам да се обърна към тези, които дори днес имат възражения, които ние уважаваме, и критики. Уважаваме ги. Те могат да са сигурни, че много скоро ще видят големите придобивки за страната от тази историческа стъпка напред“, каза Ципрас.

„Днес се роди нова страна на северната ни граница. Северна Македония. Ние я приветстваме“, добави министър председателят. „Тази страна ще е приятел на Гърция, съюзник на Гърция в установяването на мир, сътрудничество и общо развитие в нашия регион“, посочи Ципрас, като отбеляза, че Атина прави важна стъпка напред и „поема водеща роля в Балканския регион и Източното Средиземноморие, като цяло“.

„Вярвам, че това е важна стъпка, историческа стъпка и искам да благодаря на всички народни представители... включително тези, които, въпреки тяхното несъгласие, допринесоха за цивилизованата политическа атмосфера по време на четирите дни на задълбочена и изтощителна дискусия“, добави Ципрас.

"Радвам се, че мога да приветствам днешната ратификация на договора от Преспа, която дава възможност Скопие скоро да се присъедини към НАТО и отваря нова страница в техните отношения с ЕС, така че скоро да могат да започнат преговори за присъединяване. Това заявява премиерът Бойко Борисов в официалната си страница във Facebook по повод ратификацията на Преспанския договор.

"Усилията, които вложихме по време на нашето Председателство и след това, да помагаме на страните от Западните Балкани, включително и на приятелите ни от Скопие, днес дават своите резултати. Ще продължим да ги подкрепяме, както и досега", допълва Борисов.

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви, че ратификацията на Преспанския договор в гръцкия парламент е отлична новина и за Европа.

„Отлични новини за Европа и голяма победа на дипломацията“, написа Маас в Twitter.

Ципрас: Днес се пише нова страница за Балканите

Северна Македония, която се роди днес, ще бъде страна-приятел, пише гръцкият премиер Алексис Ципрас на официалния си профил в Туитър, м...

Скопие: Остават пет стъпки

Сега от седем останаха пет, повече или по-малко, официални стъпки, които делят Скопие от пълноправното членство в НАТО, отбелязва македонската агенция МЕТА, цитирана от "Фокус".

Процесът, както казват факторите, трябва да завърши до края на тази година или началото на следващата.

Първата стъпка – формалното прилагане на Преспанския договор в двете страни – завърши на 11 януари в Македония и две седмици по-късно, на 25 януари, в Гърция.

Следващата стъпка е НАТО да подготви Протокол на договора от Вашингтон за влизане на нова членка. Всъщност това е поправка към оригиналния договор за Северноатлантическия съюз, сключен през 1949 година.

Ципрас: Ние защитаваме нашата провинция Македония

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас излезе с видеопослание към гръцкия народ преди ключовото гласуване на Преспанското споразумение с Ма...

Веднага след това започва четвъртата стъпка – процесът на ратификация на протокола, което трябва да се случи във всяка от 29-те страни-членки на НАТО според националните процедури. Процесът трае различно време във всяка страна. Очаква се той да завърши до края на годината, а Гърция обяви, че ще ратифицира протокола първа.

Докато трае ратификацията, Македония ще участва в процесите в Алианса до определено ниво. Например, тя може да участва на всички форуми и срещи, но без право на глас. Или, както казват македонските функционери, „ще получи столче в НАТО“.

Петата стъпка е поканата за присъединяване , която ще бъде изпратена до Македония от генералния секретар на НАТО, когато всички страни-членки уведомят САЩ, гарантът на договора, че са ратифицирали протокола за присъединяване.

Македония в шестата стъпка ще трябва официално да приеме присъединяването към НАТО - чрез референдум или чрез гласуване в парламента.

След това Скопие трябва да изпрати решението на Държавния департамент на САЩ, „пазителят“ на Договора от Вашингтон и официално става член на НАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа