Референдумът ще струва 80 000 работни места на Швейцария

21430
Референдумът ще струва 80 000 работни места на Швейцария
Снимка: Getty Images/Guliver

Икономическите последици от референдума в Швейцария за ограничаване на имиграцията все още трудно могат да бъдат преценени, но той създава атмосфера на несигурност за компаниите, изтъкват икономисти от Креди Сюис. Според тях 80 000 работни места могат да бъдат закрити, предаде БГНЕС.

За момента все още е трудно да се даде точна оценка, тъй като последиците ще зависят едновременно от реакцията на ЕС, преговорите, които ще проведе швейцарското правителство, за да разшири двустранните си отношения и нивото на квотата, която ще бъде фиксирана, изтъкват авторите на доклада.

"Ясно е обаче, че приемането на тази инициатива незабавно увеличи икономическата несигурност в Швейцария. Според нас на практика няма никакво съмнение относно факта, че швейцарските и чуждестранните компании, които планираха допълнителни инвестиции в Швейцария, поне ще забавят решенията си едновременно за инвестициите и за наемането на допълнителни служители", допълниха те.

Макар че не очакват намаляване на икономическата дейност, икономистите на Креди Сюис считат, че спадът на инвестициите може да доведе до срив в икономическото производство с 1,2 милиарда швейцарски франка или 0,3% от БВП в трите години преди въвеждането на квотите. В момента те очакват растеж на швейцарската икономика от 2% през 2014 г.

Според икономистите последиците могат да са още по-забележими върху работните места, тъй като несигурността подтиква компаниите да променят броя на наеманите служители. "Предвиждаме, че най-малко 80 000 работни места ще бъдат създадени в този период от три години", отбелязват икономистите. Според тях в дългосрочен план рисковете за производителността и икономическия растеж по принцип би трябвало да намали натиска върху швейцарския франк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа