Решават конфликта за статута на Приднестровието

28126
Решават конфликта за статута на Приднестровието

Днес в Ростов на Дон ще се състои Осмото заседание на руско-украинския комитет по международно сътрудничество. В него ще вземат участие външните министри на Русия и Украйна Сергей Лавров и Леонид Кожара. Двамата ще обсъдят актуални въпроси от външнополитическото сътрудничество на двете държави.

Ще се разгледат въпроси, свързани с новите предизвикателства и заплахи, както и сътрудничеството в международните организации.

Молдова строи пълноценна граница с Приднестровието

Молдова строи пълноценна граница с Приднестровието в стремежа си към либерализация на визовия режим с Европейския съюз. Това заяви вън...

Външният министър на Украйна определи проблема за разрешаването на конфликта в Приднестровието като една от приоритетните задачи на срещата.

Междувременно, външният министър на Приднестровието Нина Штански обсъди възможността за преразглеждане на споразумението за действията на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Приднестровието с Адам Коберацки, заместник генерален секретар на организацията.

Към настоящия момент работата на мисията на ОССЕ в Приднестровието се регламентира от договор, подписан на 25 август 1993 година. От тогава обаче настъпиха редица значителни изменения. „През това време в Приднестровието бе създадено външнополитическо ведомство, а мандатът на мисията на ОССЕ се разшири. Днес тя оказва съдействие в работата на експертните групи в Кишинев и Тираспол. Също така разширихме областите, в които си сътрудничим с организацията. Затова днес ще обсъждаме новите положения, пред които сме изправени”, заяви Штански.

Делегацията на Приднестровието в Обединената контролна комисия, ръководеща мироопазващата операция в региона, разпространи изявление, в което настоява за спешно извършване на мониторинг на постовете в зоната, наблюдавана от миротворците. „Делегацията на Приднестровието настоява за спешно извършване на мониторинг на всички постове в зоната за безопасност по разделителната линия Молдова-Приднестровие от военните наблюдатели на съвместните мироопазващи сили и включването им в обща схема за контрол в рамките на тристранния механизъм на мироопазващата операция”, се казва в изявлението.

Русия с план за федерализация на Молдова?

Според източници от Кишинев основната цел на посещението на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в Молдова е не само откриването на консу...

Според молдовския премиер руския мироопазващ контингент в Приднестровието трябва да бъде трансформиран. „Трансформация означава, че виждаме и по-нататък възможна руска роля в ситуацията. Но няма да има войници. Смятаме, че дойде време този мироопазващ компонент да бъде заменен с мироопазващ контингент, но с полицейски функции”, заяви молдовският премиер Юрий Лянке, като добави, че молдовските власти не възнамеряват да се отказват напълно от присъствието на руските мироопазващи сили в Приднестровието.

Според Лянке участието на европейските страни в мироопазващия процес ще съдаде „съвършено нов ред в сътрудничеството между Русия и Европа.

Възможните последствия от подписването на споразумение между Молдова и Европейския съюз за създаване на зона за свободна търговия също ще бъдат обсъдени в Тираспол при закрити врати, заяви пресслужбата на външното министерство на Приднестровието. В хода на разговорите, организирани от външнополитическото ведомство на Приднестровието и Руския институт за стратегически изследвания /РСИ/, е планирано да се обсъдят възможните изменения на регионалната геополитическа ситуация във връзка с намерението на Молдова и Украйна да подпишат споразумение за асоцииране с Европейския съюз и създаване на зона за свободна търговия.

През 1992 г. Приднестровието се отдели от Молдова, която практически загуби контрола си върху района. Днес мирът в непризнатата република Приднестровие е осигуряван от мироопазващи сили. Приднестровието обаче продължава да търси международно признание, докато Кишинев му предлага автономия в рамките на молдовската държава.

Приднестровието не обсъжда с Молдова политическия си статут

Приднестровието не обсъжда въпроса за политическия си статут нито по време на двустранните консултации с Молдова, нито във формата &bdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com