Reuters разкри колко ще плати ЕС за ваксините на Pfizer и CureVac

4166
Reuters разкри колко ще плати ЕС за ваксините на Pfizer и CureVac
Снимка: iStock

Reuters разкри каква ще е цената, която ще заплати ЕК, за да осигури договорените количества от ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и CureVac за Европейските държави.

Европейският съюз може да плати повече от 9 млрд. евро (над 10 млрд. долара), за да осигури договорените стотици милиони дози от тези две ваксини, заяви пред агенцията представител на ЕС, участващ в преговорите.

За доза от ваксината на Pfizer и BioNTech ЕК ще плати 15,50 евро (18,34 долара), посочва той. Това би означавало обща цена на договорените 200 милиона дози - 3,1 млрд. евро (към 3,7 млрд. долара). Като сумата ще се повиши до 4,65 млрд. евро, ако бъдат закупени допълнително още 100 милиона дози, при добри показатели от тестовете, според подписаната сделка.

Така ЕС плаща по-малко от САЩ за една доза от тази ваксина, потвърждава информацията си от преди Reuters. През юли правителството на САЩ се договори с Pfizer да плати по 19,5 долара на доза за 100 милиона, с опция за закупуване на още 500 милиона при условия, които ще бъдат договорени отделно. По-ниската цена за ЕС отразява отчасти финансовата подкрепа, предоставена от Европейския съюз на BioNTech за разработването на ваксината, заяви пред Ройтерс втори европейски представител през миналата седмица.

Сделката също така включва гаранция за страните от ЕС, които ще получат обезщетение, ако двете компании пренасочат дози към САЩ. Това твърди източникът на агенцията.

Първите доставки на ваксина срещу COVID-19 в ЕС се очакват до месец

От средата на декември се очаква ваксините срещу COVID-19 на "Pfizer" и на "Moderna" да получат разрешение от европейската лекарствена ...

За доза от ваксината на CureVac, ЕС се е съгласил да плати 10 евро  или около 11,84 долара. Тук договорът е аналогичен - първоначално снабдяване с 225 милиона дози от кандидата за ваксина. Reuters Подчертава, че договорената цена е по-ниска от тази,  която фирмата - производител е определила за доза ваксина преди време - а именно 12 евро. Сделката беше сключена тази седмица и с нея са договорени общо 405 милиона дози от ваксината, от които ЕК може да не закупи последните 180 млн.

Според информацията на Reuters, CureVac се е ангажирала да започне доставки до края на март 2021г. Не е ясно дали допълнителните 180 милиона дози ще струват също 10 или по 12 евро всяка една. При цената от 10 евро обаче ЕС ще плати 4,05 милиарда евро за 405 милиона дози.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира условията и цените на договорите за ваксини, тъй като те са поверителни, съобщава Reuters. От германските компании BioNTech и CureVac също отказват коментар.

Американският производител на лекарства Pfizer заяви преди време, че той и BioNTech използват формула за диференцирано ценообразуване въз основа на обема и датите на доставка и че сделката с ЕС представлява най-голямата първоначална поръчка на кандидата за ваксина до момента.

"Не разкриваме повече подробности за това споразумение", добавиха от Pfizer.

ЕК купува и от ваксината на "CureVac"

Европейската комисия одобри договор с германската фармацевтична компания CureVac за първоначална покупка на 225 млн. дози ваксини. В д...

И двете кандидат ваксини - на Pfizer/BioNTech и CureVac - се основават на нова технология за информационна пратена РНК (mRNA) и са проектирани да се прилагат в две дози. Това означава, че двете ваксинации с ваксината на Pfizer в рамките на ЕС ще струват по 31 евро за един човек.

За да осигури доставката на ваксината на Pfizer/BioNTech, ЕС е направил невъзстановима първоначална вноска. Сумата не е оповестена, но източникът на Reuters сподели, че блокът е платил 700 милиона евро на компаниите.

Договорената цена от 15,50 евро на доза ще бъде платена само от онези европейски правителства, които желаят да закупят ваксината, и само ако тя бъде одобрена преди това от Европейската агенция за лекарствата като безопасна и ефективна.

С оглед на глобалната надпревара за осигуряване на ваксини, ЕС изисква от Pfizer и BioNTech да приемат "клауза за нарушение на договора", ако пренасочат дози към Съединените щати, каза източникът на Reuters.

В този случай на държавите от ЕС ще бъдат възстановени 50% от средствата, които са платили, посочи европейският източник на Reuters. Тази клауза е била поискана от ЕС, добави той, въпреки че двете компании планират да произвеждат тяхната ваксина за Европа в Белгия и Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа