Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия е издала забрана за влизане срещу официални европейски лица*

29 май 2015, 22:00 часа • 25579 прочитания

Москва е издала "черен списък" с политици от страни в Европейския съюз, на които им е забранено влизането в Русия. Това съобщи холандският министър-председател Марк Рюте, като мярката идва в отговор на санкциите на ЕС срещу Русия, предаде БГНЕС.

"Русия вчера предаде на европейски посолства списък с хора, които повече нямат достъп до Русия", каза Рюте на редовната си седмична пресконференция, като допълни, че в него има двама холандски депутати и един евродепутат.

Според Рюте списъкът на Русия "не се основава на международния закон, не е прозрачен и не може да бъде оспорван" в съда. Той допълни още, че в него влизат около 80-90 души.

Говорител на ЕС съобщи, че през последните месеци няколко европейски политици не са получили разрешение за влизане в Русия, но страната до сега е отказвала да представи списък с пълния брой на лицата без достъп.

Сред политиците, за които се знае, че не могат да влизат в Русия, е и Ги Верховстад – председателят на либералите в Европейския парламент, който е и бивш белгийски премиер. "На Верховстад му е забранено да влиза в Русия. Той е в списък с около 80 други човека", съобщи неговият говорител.

От българска страна забрана да влиза в Русия има бившият ни посланик Илиян Василев. Това беше потвърдено от МВнР.

* Информацията е актуализирана

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес