Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия не пуска най-хубавия си танк в Украйна, защото е много скъп (ВИДЕО)

05 март 2024, 06:49 часа • 4910 прочитания

Рекламираният като най-модерен руски танк "Армата", който никой не е виждал на бойното поле, беше обявен за твърде скъп, за да бъде използва във войната в Украйна.

Много е добър, но е много скъп за Русия

"От гледна точка на функционалността му, той е много по-добър от съществуващите танкове, но е твърде скъп и затова армията едва ли ще го разположи сега", заяви ръководителят на държавния оръжеен холдинг "Ростех" Сергей Чемезов пред руската държавна новинарска агенция "РИА Новости", изцяло контролирана от Кремъл. От думите на Чемезов излезе, че руската армия не може да си позволи да плати за "Армата".

Още: Нови съобщения, че "най-страшният танк" на Русия влиза в боя - не е ясно откога и с какви бройки (ВИДЕО)

"Армата Т-14" беше представен за първи път пред обществеността през 2015 г. на ежегодния военен парад в Москва - тогава танкът буквално закъса и трябваше да бъде теглен на буксир. Оттогава руските въоръжени сили са приели "Армата" на въоръжение, заяви Чемезов, който е приближен на издирвания от Международния наказателен съд за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Разходите обаче били твърде големи, за да може руската армия да ползва "Армата" в Украйна, според директора на "Ростех".

"Днес ни трябват пари, за да произвеждаме нови танкове, нови оръжия, по възможност по-евтини", каза Чемезов. Ето защо е било целесъобразно да се закупят по-евтини танкове като най-модерният руски на фронта в Украйна сега - Т-90.

Думите на Чемезов предизвикаха подигравки в стил "ами да, по-евтино е да пращат пушечно месо с тонове".

"Армата" трябваше да смени Т-90. И досега танкът все още не е влязъл в серийно производство поради различни технически проблеми, отбелязват ДПА и БТА.

Още: Най-могъщият танк в света - Путин уж нямаше нужда от него, но нещата бързо се промениха (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес