Русия обеща да реши бързо проблема със замърсения нефт за Европа

3436
Русия обеща да реши бързо проблема със замърсения нефт за Европа
Снимка: iStock/Guliver

Русия е уверена, че скоро може да разреши проблема със замърсения руски петрол, който заплашва да запуши голям тръбопровод, обслужващ Европа, а опасните количества стигат чак до Германия, съобщават източници на Reuters.

Руският заместник-министър на енергетиката Павел Сорокин не даде точен срок, но Москва вече заяви, че ще изпомпва чист петрол до границата с Беларус от 29 април, опитвайки се да сложи край на кризата, която засегна втория по големина износител на суров петрол в света.

Заради Русия Беларус спря износа на горива за Украйна, Полша и балтийските страни

Беларус временно преустанови износа на бензин и дизел за Украйна, Полша и балтийските страни, защото в беларуските рафинерии постъпва н...

Сорокин проведе разговори по въпроса с представители на Беларус, Полша и Украйна в Минск. Беларус твърди, че проблемът е нанесъл загуби от 100 млн. долара, а според експерти алтернативните маршрути за доставки за рафинериите не могат да запълнят напълно тази празнина.

Полша, Германия, Украйна и Словакия вече спряха вноса на руски петрол по тръбопровода "Дружба". Преустановяването на тези доставки има допълнително въздействие върху мрежата.

Проблемът възникна миналата седмица, когато неизвестен руски производител замърси нефта с високи нива на органичен хлорид, използван за увеличаване на добива на петрол, който задължително трябва да бъде отделен преди транспортирането, тъй като може да унищожи рафиниращото оборудване.

Според руското министерство на енергетиката операторът на тръбопровода "Транснефт" и други руски компании имат план за смекчаване на последиците от замърсения нефт.

И Чехия спря вноса на руски нефт през Беларус

Чешката република преустанови вноса на нефт по газопровода „Дружба“ в Беларус, съобщиха за Reuters източници, запознати със...

Руските власти заявиха, че замърсения петрол вече е изпомпан в хранилище в Русия, а днешните преговори ще се съсредоточат върху това как частично да се изтегли замърсеният петрол от тръбопровода "Дружба" през други страни.

От "Транснефт" твърдят, че замърсяването на газопровода "Дружба" е умишлено, като в него има инжектирано вещество. В Самара се провеждат разследващи действия за установяване на участие в замърсяването, става ясно от съобщение от компанията, цитирано от TACC.

Преустановяването на доставките прекъсва основния маршрут за снабдяване на полските рафинерии, собственост на полската PKN Orlen и Grupa Lotos, както и преработвателните мощности в Германия на Total, Shell, Eni и "Роснефт".

Някои рафинерии очертаха планове за алтернативни доставки, но анализаторите твърдят, че други маршрути не могат да покрият недостига.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа