Русия обвини САЩ за изтеглянето си от ядреното споразумение, Западът искал да навреди на Москва

1972
Русия обвини САЩ за изтеглянето си от ядреното споразумение, Западът искал да навреди на Москва
Снимка: Getty images/Guliver

Пълноценното функциониране на Договора за стратегически настъпателни оръжия - СТАРТ, беше „прекъснато“ от негативни фактори, възникнали по вина на Съединените щати. Така руското външно министерство коментира решението на държавния глава Владимир Путин да прекрати участието на страната в това споразумение, обявено в послание пред парламента, предава RTVI.

Руското външно министерство обвини Съединените щати в "деструктивни действия", в провеждане на "линия към всеобхватно отслабване на сигурността на Руската федерация и политическо и икономическо "задушаване" на страната" и открито желание за нанасяне на "стратегическо поражение" върху него. Руското външно министерство заявява в изявление, че „изключителната враждебност“ на Вашингтон, ескалиращата конфронтация, „подхранването на напрежението“ и „открито възприетият курс на злонамерена ескалация на конфликта в Украйна“ са създали „фундаментално различна среда за сигурност“ за Москва.

Нови американски санкции удрят руски губернатори и техните семейства

Съединените щати ще наложат нов пакет санкции на Русия. По информация на Wall Street Journal той ще обхване 200 души и фирми. Анализ: ...

„Съединените щати и Западът, който те ръководят, се опитват да навредят на страната ни на всяко ниво, във всяка област и във всеки регион на света. Има всички основания да се твърди, че политиката на САЩ е насочена към подкопаване на националната сигурност на Русия“, подчертават от МВнР пред RTVI. Това, както се посочва в изявлението на министерството, противоречи на „ангажимента на страните към принципа на неделима сигурност и изграждане на отношения на основата на взаимно доверие и сътрудничество“, както е записано в СТАРТ, както и на други „основополагащи принципи и разбирателства“, на които се основава това споразумение.

Столтенберг: Съжаляваме, че Русия прекратява ядреното разоръжаване

По този начин, твърди външното министерство, след подписването на СТАРТ обстоятелствата са се променили радикално по вина на Съединените щати и „Запада като цяло“, поради което е станало невъзможно да се прави бизнес с тях в предишния режим, включително в областта на ядрената политика. В изявлението на министерството се изброяват конкретни обвинения срещу колективния Запад, като извършването на "съвместни ядрени мисии" от страните на алианса, както и създаването на комбиниран ядрен арсенал на САЩ, Франция и Великобритания, който според ведомството "е способен да бъде обърнат срещу Русия". 

ОЩЕ: Москва уточни: Решението на Путин за прекратяване на ядреното разоръжаване може да бъде обратимо 

Пригожин обвини Шойгу и Герасимов в държавна измяна (ВИДЕО)

Държавна измяна - така създателят и ръководител на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин се обърна по адрес на командващия руските сили в Украйна...

В допълнение, външното министерство подчертава демонстративния и дългогодишен отказ на Вашингтон да признае съществуването на връзка между стратегическите нападателни и стратегическите отбранителни оръжия, въпреки че това е посочено в СТАРТ. Руското външно министерство обвинява американската страна и в измамно изтегляне на повече от сто оръжия от СТАРТ, преименуване или обявяване за преработени, но без да даде възможност на руските инспектори да проверят това. Друго нарушение на договора от страна на САЩ са нападенията срещу руски стратегически настъпателни оръжия, предприети от „марионетния режим в Киев“ с „явна военно-техническа и информационна и разузнавателна помощ от Вашингтон“ с цел „сондиране“ на тяхната сигурност, се казва в изявлението на външното министерство на Русия.

На фона на предполагаемите нарушения руското външно министерство смята искането на американската страна за разрешаване на инспекции на руски обекти за „върхът на цинизма“, което предизвиква „особено недоумение“ на фона на санкциите, които възпрепятстват двустранните инспекции и спазването на други процедури, предвидени в споразумението.

Още по темата Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com