Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия предупреди САЩ за изстрелване на междуконтинентална ракета

02 март 2024, 07:13 часа • 41349 прочитания

Русия е предупредила САЩ за учебно-бойното изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета с твърдо гориво "Ярс", предаде изцяло контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС.

Ракетата е изстреляна от космодрума Плесецк.

Комплексите "Ярс" (РС-24) са способни да поразяват цели на разстояние до 11 000 километра. РС-24 е модификация на ракетната система "Топол-М", посочва БГНЕС.

Още: Русия тества изстрелване на междуконтинентална балистична ракета (ВИДЕО)

Потвърждение

"Да, Русия уведоми Съединените щати чрез Центъра за намаляване на ядрения риск. Ще продължим да следим ситуацията“, каза представител на Министерството на отбраната на САЩ.

Руското военно министерство публикува видеокадри от изстрелването в официалния си канал в Телеграм. Официалното руско съобщение гласи:

"На държавния изпитателен космодрум Плесецк екипи от ракетното съединение Йошкар-Ола извършиха учебно-бойно изстрелване на мобилна твърдогоривна междуконтинентална балистична ракета ПГРК "Ярс". Учебно-бойните части пристигнаха в определения район на полигона Кура на полуостров Камчатка. Целта на изстрелването беше да се потвърдят тактическите, техническите и летателните характеристики на съвременния ракетен комплекс.

В подготовката за това Руските стратегически ракетни сили разработиха процедурата за предислоциране на пусковата батарея ПГРК "Ярс" в отдалечен район с подготовка и провеждане на изстрелването. Всички възложени задачи бяха изпълнени изцяло".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес