Русия продължава да струпва войски по границата с Украйна

36869
Русия продължава да струпва войски по границата с Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия придвижва повече от войските си към границата с Украйна през последните дни, въпреки уверенията, че няма да нападне. Това съобщи американският министър на отбраната Чък Хейгъл, предаде БГНЕС.

Въпреки че министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу каза на Хейгъл миналата седмица, че Москва няма да изпраща войски в Източна Украйна, "всъщност те продължават да засилват силите си", каза Хейгъл. "Те трябва да гарантират, че ще продължат да спазват това, което ми каза Шойгу", каза шефът на Пентагона след среща с британския си колега Филип Хамонд.

В момента там има повече от 20 000 руски войници, наред с въздушни единици, изтребители и бронирани превозни средства, разположени в близост до украинската граница. Така те имат достатъчно огнева мощ, за да превземат източния регион, ако Москва реши да го направи, смятат високопоставени служители на отбраната на САЩ.

На фона на притесненията на държавите членки в НАТО в Източна Европа относно действията на Русия в Украйна, Хамонд обеща, че алиансът е поел ангажимента да защитава суверенитета на своите членове.

На въпрос относно молбата на Украйна към Вашингтон за оръжия и друга смъртоносна и несмъртоносна помощ, Хейгъл отговори, че американската администрация е одобрила изпращането на военни провизии в Киев, а останалите притеснителни въпроси все още се обсъждат.

Кризата в Украйна даде ново значение на важността на НАТО и подчерта нуждата от продължаване на инвестициите за отбрана, въпреки бюджетния натиск, казаха министрите на отбраната на САЩ и Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа