Русия разширява спорния закон срещу "ЛГБТ-пропагандата", ще има големи глоби

1326
Русия разширява спорния закон срещу "ЛГБТ-пропагандата", ще има големи глоби
Снимка: Getty Images/Guliver

Спорната руска забрана за популяризиране на т.нар. "гей пропаганда" (както я нарича Кремъл), изглежда, ще бъде разширена до всички възрастни граждани. Този ход представлява затягане на съществуващия закон от 2013 г., според който предоставянето на информация за ЛГБТ на деца е криминално престъпление.

Осъдените са заплашени от големи глоби за насърчаване на това, което Русия нарича "нетрадиционни сексуални отношения", предава BBC.

Първоначалното одобрение на разширяването на обхвата беше гласувано единодушно от руската Държавна дума. По-рано тази седмица официални лица призоваха политиците в долната камара на руския парламент да приемат удължаването - представяйки го като част от по-широка битка за цивилизационни ценности със Запада и свързвайки го с решението за нахлуване в Украйна.

Детският омбудсман на Русия незаконно е осиновила украинско дете

Комисарят по правата на детето на Руската федерация Мария Лвова-Белова незаконно е осиновила украинско дете от окупирания Мариупол. За ...

Според предложението - информацията за "нетрадиционния начин на живот" или "отхвърлянето на семейните ценности" ще се разглежда от правна гледна точка по същия начин като порнографията, насърчаването на насилието или разпалването на расово, етническо и религиозно напрежение.

Забранява се и "пропагандата относно педофилия", която руското правителство често смесва с хомосексуализма.

Друг елемент от разширенията забранява информацията, която може да "накара непълнолетните да пожелаят да променят пола си", което е препратка към транссексуалните хора.

Ако бъде приет, законът ще позволи блокирането на всякаква информация в интернет, в която се обсъждат теми, свързани с ЛГБТ, и забраната на филми, за които се смята, че съдържат положителен имидж на гейове.

Сърбия отмени провеждането на ЛГБТ-събитие

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че общоевропейската ЛГБТ-проява „Европрайд“, планирана за средата на септемвр...

Защитниците на правата на човека и ЛГБТ-групите твърдят, че разширяването на обхвата на закона означава, че всяко действие или публично споменаване на еднополовите двойки е криминализирано.

Широкообхватната забрана се отнася и до реклами и книги, което поражда опасения за цензура от страна на издателите. Има риск тя да засегне дори класически произведения на руската литература.

Законът предвижда глоби между 50 000 и 400 000 рубли (1587 – 12 702 лв.), а хората без руско гражданство, които нарушават забраната, са заплашени от експулсиране от страната.

Законопроектът се ползва с широка подкрепа, но преди да бъде ратифициран от президента Владимир Путин, трябва да бъде одобрен от горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа