Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия с териториални претенции към САЩ?: Москва ще обяви договора за Берингово море за невалиден

22 февруари 2024, 13:04 часа • 3631 прочитания

В близко бъдеще руско-американският договор за разграничаване на морските пространства и шелфа в Берингово море (така нареченото споразумение Шеварднадзе-Бейкър) може да бъде обявен за невалиден. Това съобщи Роза Чемерис, член на комисията по международните отношения на Държавната дума (долната камара на парламента) на Русия, на заседание на Държавната дума, след като руски депутат запита кое ще бъде следващото споразумение на Русия с неприятелските страни, което ще бъде денонсирано.

„Колегите от Министерството на земеделието ще потвърдят, че именно това споразумение ще бъде следващото" ,заяви Роза Чемерис, а присъстващият на заседанието зам.-министър на земеделието Максим Увайдов потвърди думите й, съобщава Интерфакс.

Още: САЩ: Не смятаме, че Путин взе превес във войната с окупирането на Авдеевка

Споразумението Шеварднадзе-Бейкър разграничава зоните на икономическо влияние и континенталния шлейф в Берингово и Чукотско море и териториалните води в неголям участък в Беринговия проток между руския остров Ратманов и американския Крузенщерн. Споразумението е сключено през 1990 г. между тогавашния външен министър на СССР Едуард Шеварднадзе и държавния секретар на САЩ Джеймс Бейкър. То не е било ратифицирано нито от СССР, нито след това от Русия, но се прилага оттогава насам както е предвидено в член 25 от Виенската конвенция за правото на договорите от 1969 г.

Още: "Невъзможно е да защитим Санкт Петербург от дронове": Признание от руския парламент

Дискусията за бъдещото отказване от този договор възникна в руската Дума на фона на разглеждането на въпроса за денонсирането и на споразумението между СССР и Великобритания за риболова в Баренцево море, действащо от 1956 г. В сряда, 21 февруари, Държавната дума взе решение да обяви това споразумение за невалидно.

Още: Руски депутат: Време е да върнем ГУЛАГ за всички несъгласни с Кремъл

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес