Русия се готви за "газова война" с Украйна, страхуват се в Киев

4823
Русия се готви за "газова война" с Украйна, страхуват се в Киев
Снимка: iStock/Guliver

Русия иска да започне нова газова война с Украйна, а украинските власт и трябва да предприемат действия по въпроса. Това предупреди изпълнителният директор на украинската държавна газова компания "Нафтогаз" Андрей Коболев в интервю за "Гласът на Америка".

Според Коболев руската държавна газова компания "Газпром" заема "неясна позиция" при преговорите за транзита на газ от Русия до Украйна, което предполага, че те умишлено протакват преговорите.

Зеленски: Границата е единственото общо нещо между Украйна и Русия

Границата е единственото общо нещо между Украйна и Русия. Това констатира новоизбраният украински президент Владимир Зеленски, цитиран ...

"Тяхната цел е да се създаде изкуствена криза, какъвто беше случаят през 2009 г. Криза, която ще им позволи да насърчават собствените си интереси. Кризата, за която говоря, която може да се случи през януари 2020 г., може да се нарече газова война и аз вярвам, че вероятността от нея е много висока", обясни Коболев, цитиран от Emerging Europe.

По-рано тази година шефът на "Нафтогаз" обяви, че Украйна се подготвя за пълно спиране на транзита на руски газ и е в процес на разработване на допълнителни хранилища за внос на газ от ЕС в случай, че не постигне споразумение с руската страна.

Тъй като украинските газови запаси са се увеличили до 9.4 млрд. куб. метра до април, "Нафтогаз" сега се стреми към капацитет за съхранение от 20 млрд. куб. метра.

Украинската компания подаде жалба до Европейската комисия заради предполагаеми антиконкурентни действия на "Газпром" на газовия пазар.

РИА Новости: САЩ и Украйна са в газова безизходица

Изслушванията в Сената по бюджета на Държавния департамент на САЩ се превърнаха в скандал. Вместо веднага да подадат на държавния секре...

"В тази жалба ние представяме подробен анализ как заради "Северен поток-2", блокирането на виртуалния реверс, контрола върху компании на европейския пазар на газ, "Газпром" злоупотребява с доминиращото си положение и ограничава конкуренцията", написа търговският директор на украинската компания Юрий Витренко във Facebook.

По думите му удовлетворяването на претенциите на украинската компания ще позволят на Киев да "запази приходите си от транзита на таз", а също така да намали цената на вноса на суровината за страната.

"Това е бъде възможно, благодарение на това, че мощността на украинската газотранспротна система за транзита ще може да се използва от европейските купувачи на газ от "Газпром", които ще го получават на източната граница на Украйна, а също и от независими от "Газпром" компании, добиващи газ в Русия или купуващи ог от Средна Азия", посочва Витренко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа