Русия съзнателно е ударила гарата в Краматорск, казва съветник в кабинета на Зеленски

4953
Русия съзнателно е ударила гарата в Краматорск, казва съветник в кабинета на Зеленски
Снимка: стопкадър / @ukrpravda_news / Twitter

Нанасяйки ракетна атака на жп гарата в Краматорск, руските войски са знаели отлично, че там има хора и умишлено са убили десетки хора.

Това пише Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на Зеленски. Той отбелязва, че подобни удари винаги се предшестват от военна разузнавателна операция.

„Трябва да разберете, че такива удари се предшестват от задълбочено допълнително разузнаване на целта, най-малкото от безпилотни летателни апарати, от хора на земята“, казва Арестович.

Той е убеден, че окупаторите "много добре са видели", че ударът ще бъде нанесен върху мирна инфраструктура и цивилно население.

„Те прекрасно са виждали, че бият по цивилни... че на гарата по това време са били хиляди хора, опитващи да се евакуират, семейства, деца, старци“, подчертава Арестович.

По предварителна информация в резултат на ракетния удар са загинали най-малко 39 души, а над сто души са били ранени, пише "Обозревател".

Украинският президент Володимир Зеленски също реагира на атаката на руските войски срещу жп гарата в Краматорск. Той заяви, че противникът е нанесъл удар с ракета "Точка-У". На фрагмент от ракетата се виждал надписът "За децата", пише Радио Свобода.

„Нашествениците удариха с „Точка-У“ гарата Краматорск, където хиляди украински цивилни чакаха евакуация... Около 30 загинаха, около 100 души бяха ранени с различна степен на тежест. Полицията и спасителите вече са на място. Руските не-хора не изоставят своите методи. Нямайки сила и смелост да се изправят срещу нас на бойното поле, те цинично унищожават цивилното население. Това е зло, което няма граници. И ако не бъде наказано, то никога няма да спре", пише Зеленски.

Ракетният удар по жп гарата в Крематорск беше нанесен днес около 11.00 часа. Шефът на Донецката областна военна администрация Павел Кириленко съобщи, че в момента на ракетния удар на гарата са се намирали хиляди хора, тъй като Украйна провежда евакуация на жителите на Донецка област към други, по-безопасни райони на Украйна.

Сред десетките загинали на гарата са и поне четири деца, пише "Обозревател".

В същото време сепаратистите в ДНР твърдели, че ударът е нанесен от украинските войски. Руското министерство на отбраната обвини Украйна в провокация, заявявайки, че "никакви огневи задачи на 8 април в град Краматорск руските въоръжени сили не са имали и не са били планирани", а ракетите "Точка-У" се използват предимно от украинските въоръжени сили.

Екип експерти от Conflict Intelligence Team по-рано установи, че руската страна също е използвала тези ракети в настоящата война - въпреки твърденията, че не разполага с тях на въоръжение. Има и други подобни свидетелства.

Предишното използване на „Точка-У“ с голям брой жертви беше на 14 март тази година, когато такава ракета удари центъра на Донецк, убивайки 17 души. Тогава Украйна и Русия отново се обвиниха взаимно.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс осъди ракетната атака срещу жп гарата в Краматорск. Той добави, че Путин и неговите генерали водят война срещу цивилни. Това съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на Sky News.

„Нападането на цивилна инфраструктура е военно престъпление“, заявил Уолъс на пресконференция в Румъния.

По думите му гарата в Краматорск е била ударена от високоточни ракети, които са били насочени към хора, опитващи се да намерят безопасно убежище. Уолъс добавил, че това не е първият път, когато руски нашественици обстрелват цивилни и цивилни обекти. Британският военен министър добавил, че има доказателства, сочещи за редица военни престъпления, извършени от Русия.

„Каквото и да се случва в Украйна, не трябва да позволяваме на международната общност да забравя, че днес Путин изгражда около себе си собствената си килия“, заключил Уолъс.

Войната на Русия срещу Украйна продължава вече 44 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Белгия няма да легализира наркотиците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа