Русия трябва да върне Крим на Украйна, смята полският президент

6003
Русия трябва да върне Крим на Украйна, смята полският президент

Русия трябва да върне Крим на Украйна, заяви новият полски президент Анджей Дуда. Освен това той призова Европа да се намеси, за да не бъде разрушен опазвания в продължение на десетилетия мир на Стария континент.

В разговор наскоро с украинския президент Петро Порошенко на Дуда му било казано, че след подписването на Минското споразумение нападенията от страна на сепаратистите намалели, но все още имало военни действия и нападения. "Всеки ден умират хора. Значи примирието на се спазва."

М. Ренци: Изграждането на Европа без Русия е трагична грешка

Италианският премиер Матео Ренци определи като трагична грешка изграждането на Европа, без в нея да бъде включена Русия. В речта си пр...

Що се отнася за управлението в Полша преди него, Дуда казва, че поляците най-сетне трябва да живеят във време, в което политиците слушат народа. "В течение на години правителството и моят предшественик Коморовски им (на народа) разказваха: Движим се нагоре. Икономиката расте. Благосъстоянието се увеличава. Само че хората не можеха да видят нищо от това. Хиляди, с които съм говорил и по време на предизборната кампания, се чувстват спрени на едно место, че не са от страната на победителите. Процентът на безработните е прекалено висок. Хората или нямат работа, или имат нископлатена, с приходите от която не могат да живея."

Това според полския президент обяснява и сериозната емиграция на млади поляци – предимно пред тези младежи от провинцията нямало перспектива, поради което те се преселвали в големите градове или в чужбина. "Те виждат – по телевизията или при пътувания, колко по-добре живеят техните връстници на Запад. Така че напускат родината си и заминават за Германия, Англия, Франция или Холандия. Това е драмата, която изживява днес полското общество." Като основна цел полската политика трябва да има създаването на такива условия, че преселилите се в чужбина поляци да се върнат в родината си.

На въпрос от в. "Билд" дали Полша подкрепя приемането на Украйна в НАТО и ЕС, доколкото в немското правителство цари скептициъм за пълноправното членство на Киев в двете организации, Дуда отговори: "Като цяло – да, трябва да интегрираме Украйна, макар че този въпрос сега не е на дневен ред. Първо трябва да постигнем траем мир и сигурни отношения." Но това можело да бъде постигнато, само ако Украйна има политическа и икономическа перспектива, за да се развие и да изпълни условията за присъединяване към организациите. "Една демократично обвързана, стабилна Украйна на наша страна – това е сериозен потенциал, инвестиция в бъдещето и не представлява натоварване".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа