Русия удължи ембаргото върху вноса на западни храни

21383
Русия удължи ембаргото върху вноса на западни храни
Снимка: Gettyimages

Правителството на Русия одобри постановление за продължаване на продоволственото ембарго по отношение на страните от ЕС, САЩ, Канада, Австралия и Норвегия, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

Същевременно правителството е изключило от списъка на продоволственото ембарго малките миди, стриди и пъстървите. В рамките на постановлението правителството е затегнало изискванията към вноса на безалкохолни напитки.

Ген. Ходжис: Путин иска да вбие клин между Европа и САЩ

Руският президент Владимир Путин би искал да вбие клин между държавите от НАТО и САЩ, е оценката на командващия сухопътните сили на САЩ...

Путин уточни, че правителството се е обърнало към него с молба да продължи мерките, приети в отговор на такива действия от някои страни, информира Дарик нюз.

Припомняме, че се очакваше руската забрана за голяма част от вноса на храни от САЩ, Европейския съюз, Австралия, Канада и Норвегия да бъде продължена с шест месеца от началото на август, след като тази седмица ЕС продължи санкциите се срещу Москва с половин година, отбелязва Ройтерс.

Руското решение „можеше да се очаква“, заявява източник на всекидневника "Комерсиант" от структурите на ЕС. Според него, Брюксел не възприема руските санкции като удар срещу европейската икономика. В ЕС смятат, че от тях „са пострадали в по-голяма степен имиджът на Русия и средната класа в самата страна, за която бяха достъпни тези хранителни стоки“, посочва още „Комерсант“.

Миналогодишното решение за контрасанкции не предизвика недоволство сред хората в Русия, съзрели в него ответна мярка, напомня Валерий Фьодоров, шеф на социологическия център ВЦИОМ. „Санкциите дават полза на страната ни“, коментира Игор Лебедев от ръководството на руските либералдемократи, зам.-председател на Държавната дума.

Путин: Русия не е агресивна и не заплашва никого

Президентът на Русия Владимир Путин каза, че Руската Федерация няма агресивни планове и на международната сцена страната никого не запл...

Основният аргумент на Москва е, че с контрасанкциите подкрепя производителите в самата Русия. Подкрепата сред населението дава възможност властите да разширят списъка със санкционни стоки. Аграрният министър Александър Ткачов допусна пред телевизия „Росия 24″, че може да бъде забранен и вносът на сладкарски изделия, рибни консерви и цветя от съответните страни.

На 1 август 2014 година ЕС прие санкции срещу Русия във връзка със събитията в Украйна и присъединяването на Крим към Руската федерация, след което неколкократно ги разширява и продължава. В отговор Москва въведе контрамерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа