Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия вече използва най-новите самолети Су-57 за удари срещу Украйна

28 февруари 2024, 16:08 часа • 34177 прочитания

Руските военновъздушни сили са използвали най-новия си изтребител Су-57 в неотдавнашни бойни операции срещу украински позиции в Източното направление на фронта.

На 18 февруари Су-57 е навлязъл откъм окупираната Луганска област срещу фронтови позиции на украинската армия и е нанесъл ракетен удар. Той е бил ескортиран от два изтребителя Су-35, пишат военни анализатори от Defence Blog. Източници на изданието предполагат, че самолетът е използвал усъвършенстваната невидима крилата ракета Х-69, специално проектирана за Су-57.

Поради техническа неизправност ракетата не е достигнала целта си и е паднала в поле.

Още: Русия в готовност да изнася най-модерния си изтребител Су-57

Според данни на американски наблюдатели, споделени в социалните мрежи, руснаците и преди това са използвали ракети Х-69 - на 7 и 8 февруари. Те отбелязват, че X-69 е модернизирана версия на X-59M, към която е добавена оптико-електронната система DSMAC.

Изданието добавя, че наскоро руснаците са използвали изтребителя Су-57 при ракетна атака срещу Украйна, за да направят военен пропаганден филм. Очаква се този филм да бъде показан като доказателство за "успешното" развитие на руската отбранителна индустрия преди предстоящите президентски избори в Русия.

Още: В Русия започват серийно производство на Су-57

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес