Русия засилва атаките, променя тактиката срещу Украйна

15835
Русия засилва атаките, променя тактиката срещу Украйна
Снимка: Getty Images

Русия започна новата година с множество въздушни атаки, включително най-тежките ракетни удари от началото на войната, докато Украйна се бори да посрещне нарастващата заплаха с ограничените си запаси от западни отбранителни системи.

При януарските атаки Русия използва цялата гама на въздушния си арсенал: крилати ракети, балистични ракети в близост до руско-украинската граница, хиперзвукови ракети и по-бавни безпилотни самолети, които понякога се използват за поразяване на една и съща цел, заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк пред CNN в Киев.

Още: Украйна промени проектозакона за мобилизацията след силното обществено недоволство

Международни анализатори твърдят, че настъплението на руските ракети, складирани от месеци, има за цел да пречупи ограничената противоракетна отбрана на Украйна. Този подход е имал известен успех. Според украинските власти Украйна е успяла да свали само 18 от 51-те ракети, изстреляни към страната на 8 януари.

Нови тактики

В ход са влезли и нови тактики. Някои промени са прости: Русия започна да боядисва в черно произведените от Иран безпилотни самолети, за да ги маскира на фона на нощното небе. 

Други са по-сложни: Руснаците са преместили ауспусите на двигателите на някои безпилотни самолети отзад напред, за да объркат противовъздушните батареи, използващи термовизионни мерници, съобщиха за CNN членове на едно от украинските подразделения. След като украинските медии съобщават за реактивни дронове, които заменят по-бавните руски модели с витла, официалните лица признават, че това е заплаха, която е в полезрението им.

Говорейки по националната телевизия, говорителят на командването на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат заяви, че реактивна версия на иранските дронове "Шахед", предпочитани от Москва, би функционирала "като мини ракета".

Още: Притеснение на Запад: Русия надвива Украйна в електронната война

По думите му те вероятно ще имат по-малък полезен товар, но ще развиват много по-висока скорост, може би над 500 км/ч, което ще ги направи по-трудни за сваляне. Украинските официални лица все още не са потвърдили дали тези безпилотни самолети са били използвани вече на територията на Украйна.

В замръзнало поле край Киев войниците провеждат учения с мобилен камион за противовъздушна отбрана, готов да стреля в рамките на няколко минути след като се появи. Тежката им картечница, проектирана в СССР, не е усъвършенствана, но в съчетание с термовизионния прицел и таблета, който показва изображението от този прицел - два века технологии, които се сблъскват в един бордови камион - може да бъде ефективна срещу безпилотни самолети, казва пред CNN командирът на отряда, сержант-майор Виталий Ясински от отделната президентска бригада на Украйна.

Още: В Украйна: Страхът расте. Раздават призовки по улиците

"Преди те летяха по една траектория, а сега се движат на зиг-заг. Дронът може да лети, след това да направи кръг, да зависне, да се спусне напълно, след това да се издигне на около половин километър, след което да полети рязко надолу. Сега те са много маневрени и трябва да бъдат забелязани и унищожени", каза Ясински за иранските Shaheds, цитиран от БГНЕС.

В облачни нощи защитниците могат да бъдат принудени да използват повече ушите си, отколкото очите си, за да се прицелят, като се вслушват в предупредителното свистене на двигателя на Shahed. Но именно на малки, мобилни подразделения като това на Ясински Украйна разчита да защити цивилното население и ключовата инфраструктура, особено от бавно летящите дронове.

Още: Повече от 10 200 мирни жители са загинали в Украйна от началото на войната: Данни на ООН

Разположени в мрежата от модерни западни системи за противоракетна отбрана, като американските Patriot или германските IRIS-T - най-подходящи за справяне с най-бързите руски ракети - тези малки екипи осигуряват по-евтина и по-ефикасна защита на украинското небе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа