Русия вероятно е извела насилствено 2500 деца-сираци от Украйна (ВИДЕО)

5024
Русия вероятно е извела насилствено 2500 деца-сираци от Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

В Русия има държавна база данни за децата-сираци и деца, останали без попечителство от страна на родителите. Там се публикуват анкети на деца, които може да се вземат под попечителство или да бъдат осиновени. 

Изданието "Важные истории" установява, че в базата данни се появяват деца, депортирани от Украйна. Броят на украинските деца, на които руските власти открито търсят приемно семейство, може да е почти 2500. Системата не дава възможност за търсенето на украинските им роднини, които биха могли да се грижат за тях. Де факто Русия не предоставя на тези деца възможност да останат в Украйна.

Зеленски поискал помощ от Си Цзинпин за 20 000 деца, отведени в Русия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че е поискал от китайския си колега Си Цзинпин помощ за връщането на "депорти...

Анализирайки данните от руското министерство на просвещението, през 2022 година едновременно в 21 региона рязко нараства броя на децата, вписани в базата данни за деца-сираци. Заедно тези региони вписват 2450 деца повече, отколкото средно за изминалите шест години. Най-много такива деца се появяват в Ростовска област (573 деца), Москва (460 деца) и Нижниновгородска области (388 деца).

ОЩЕ: Детският омбудсман на Русия: Как руското гражданство може да изтрие идентичността на украинските деца?

Изданието уточнява, че не може еднозначно да се твърди, че всяко от тези 2450 деца е депортирано от Украйна, но "Важные истории" установяват, че в поне два руски региона деца, отведени от Украйна, се регистрират в базата-данни за деца-сираци. Именно това е могло да увеличи броя на тези деца, сравнено с данните от довоенните години. Някои от децата до депортирането им са били в украински детски домове, на други родителите са загинали по време на военните действия.   

Международният наказателен съд (МНС) смята, че насилствената депортация на деца от окупираните територии е престъпление. През март Съдът в Хага издаде заповед за ареста на Владимир Путин и детския омбудсман в Русия Мария Лвова-Белова. Те се смятат за отговорни за организирането на тази система, при която децата се отвеждат във вътрешността на страната-агресор без да съществува възможност за тяхното връщане и търсенето на роднини, коментира Ксения Хел, сътрудник в МНС.

След разпити от ФСБ: Украйна успя да си върне още 31 откраднати от Русия деца (ВИДЕО)

Украйна успя да си върне още 31 деца, незаконно отведени от Русия от началото на войната. Това заяви изпълнителният директор на благотв...

След издаването на заповедта за арест на Путин и Лвова-Белова руските власти започнаха да връщат някои от децата, изведени от Украйна, допълва Хел. Но това се касае за тези деца, които имат родители или попечители в Украйна. 

Ситуацията с децата-сираци е по-лоша, тъй като те нямат законни представители, които биха могли да ги вземат от Русия. Министърът по въпросите за реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верещук заяви, че Украйна е готова да приеме децата-сираци на границата на Русия с всяка европейска страна, но руските власти не повдигат този въпрос. 

ОЩЕ: Руският омбудсман се оплака, че незаконно осиновеното от нея украинче било русофоб (ВИДЕО)

"Системата е насочена към пълната интеграция на украинските деца в Русия". Тя не предполага децата да бъдат върнати. Лвова-Белова е архитектът на тази система. В нейна власт е създаването на механизъм за възможно връщане, за да може да се възстановят първоначалните документи, ако има желание да се открият роднини в Украйна. От показанията, които се намират в откритите източници, следва, че именно тя е човекът, който е взимал решението системата да е токова бездушна и престъпна", обяснява Ксения Хел.

В домовете, в които са настанени някои от украинските деца, се провеждат патриотични мероприятия, руски военни идват на посещение и разказват за войната. "Ние премахваме фашизма от украинската земя. Фашистите, враговете, нацистите", така военните обясняват защо децата са се оказали в Русия.

Украйна пусна мобилно приложение за издирване на изчезнали деца във войната

В четвъртък Украйна стартира мобилно приложение, което да помогне за намирането на деца, изчезнали по време на продължилата повече от 1...

В домовете децата често имат задачи, свързани с войната. Например, те плетат маскировъчни мрежи. Снимките от тези занятия се използват в рекламни материали, популяризиращи участието във войната в Украйна.

ВИДЕО: Дали Хага търси Путин и Лвова-Белова и заради този разговор?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Денят на предателството: Украйна се лиши от най-силното си оръжие срещу Путин - ядреното

Мислех, че тази война не ме касае. Днес да съм на бойното поле е като наркотик: Откровен разказ на украински боец

Макрон: Войната в Газа трябва да приключи

Аборт по време на война: Колко украинки прекъснаха бременността си през 2023?

Зеленски призова за пълна защита на украинското небе (ВИДЕО)

Инцидент в Московското метро, има пострадали (ВИДЕА)

Примери как западно оръжие може да уязви Русия. Кремъл вижда Казахстан като Украйна (ВИДЕО)

Нови обвиняеми за атентата "Крокус хол" в Москва

В Германия застреляха нападател с нож

Масови арести в Махачкала: Или отивате да се биете в Украйна, или в затвора (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа