Руската православна църква къса отношенията с Константинополската патриаршия

6044
Руската православна църква къса отношенията с Константинополската патриаршия
Снимка: ГЕРБ

Синодът на Руската православна църква обяви, че по-нататъшното евхаристическо общение с Константинопол е невъзможно. Това заяви ръководителят на Отдела за външноцърковни отношения Митрополит Иларион за резултата от срещата на Синода на Руската православна църква в Минск.

"На срещата на Светия синод беше взето решение да се разруши напълно комуникацията с Константинополската патриаршия", каза той.

Цветан Цветанов: Целта на БСП е да има безредици в държавата

Нямаме никакви различия със Светия синод. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на bTV по п...

РПЦ се надява Константинопол да преразгледа решенията си по отношение на Украйна, каза още митрополит Иларион Волоколамски.

"Надяваме се, че здравият разум ще възтържествува, че Константинополската патриаршия ще промени отношението си към съществуващата църковна реалност. Но докато тази промяна не се случи, докато тези неззаконни и антиканонични решения остават в сила, няма да общуваме с тази църква", каза той.

Руската православна църква не признава решението на Константинополската патриаршия да даде автокефалия на украинската църква, съобщи още митрополитът.

"Беше прието решение да се отмени акта на Константинополската патриаршия от 1686 г. за включването на Киевската митрополия в състава на Московската патриаршия и също така бе взето решение за учредяване на Ставропигия на Константинополската патриаршия в Украйна. Всички тези решения са неззаконни и канонически неправилни. РПЦ не приема тези решения и няма да ги следва", каза Иларион.

Светия синод: Отхвърлянето на Истанбулската конвенция е справедливо

Справедливо и конституционносъобразно е решението за отхвърляне на Истанбулската конвенция. Това се посочва в обръщение на Св. Синод на...

БГНЕС припомня, че на 11 октомври Св. Синод на Константинополската Вселенска патриаршия съобщи, че обновява вече взетото решение Вселенска патриаршия да пристъпи към даване на автокефалия на Църквата в Украйна, да възстанови, от този момент Ставропигията на Вселенската патриаршия в Киев, една от многото нейни ставропигии в Украйна, съществуващи там винаги, да приеме и преразгледа молбите за апелация на Филарет (Денисенко), Макарий (Малетич) и техните следовници, които са се оказали в разкол не по догматични причини, в съответствие с каноничните прерогативи на Константинополския патриарх да получава такива молби от йерарси и други клирици от всички автокефални църкви. По този начин горепосочените бяха канонично възстановени в своя йерархичен или свещенически чин, а техните вярващи са приети в общение с Църквата.

Вселенска патриаршия отмени действието на Синодното писмо от 1686 г., издадено за тогавашните обстоятелства, което дава право по икономѝя на патриарха на Москва да ръкополага митрополита на Киев, избран от събранието на клира и народа в неговата епархия, който трябва да поменава Вселенския патриарх като пръв йерарх по време на богослужение като израз на канонична зависимост от църквата-майка в Константинопол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Германски милиардер инсценира смъртта си и избяга в Москва при младата си любовница? (СНИМКИ)

Шмигал предупреди за възможна Трета световна война

Продажбите на нови автомобили в ЕС се сринаха до 16-месечно дъно

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ (СНИМКИ)

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com