Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските власти с ултиматум: Или закрита церемония, или погребение на Навални на територията на затвора

23 февруари 2024, 20:03 часа • 5081 прочитания

Руските следователи са заплашили да погребат Алексей Навални на територията на затворническата колония, където той е починал, ако семейството му не се съгласи да организира закрито погребение, съобщи екипът на опозиционния лидер, предаде АФП.

Още: Кой е следователят, който шантажира майката на Навални? (СНИМКА)

"Преди един час следователите се обадиха на майката на Алексей и ѝ поставиха ултиматум. Тя има три часа, за да се съгласи на тайно погребение без публично прощаване, или Алексей ще бъде погребан в колонията", пише говорителката на Навални Кира Ярмиш в социалната мрежа X. Майка му, Людмила Навална, "отказа да преговаря... защото нямат право да решават как и къде да погребат сина ѝ", заяви Ярмиш.

Екипът на Навални твърди, че руските власти се "страхуват" от опозиционния лидер дори след смъртта му и отказват да разрешат публично погребение, което би могло да се превърне в израз на подкрепа за опозицията му срещу Путин, предава БГНЕС.

Още: Руски опозиционер от затвора: Пуснете Кара-Мурза, Путин се опита да убие и него

Съмишлениците също така нарекоха Путин "убиец", който се опитва да прикрие следите си, като не разрешава независим съдебномедицински анализ на тялото на Навални.

Още: Байдън обяви над 500 нови санкции, за да накаже Путин заради Навални

През последната седмица руската полиция арестува стотици опечалени на импровизирани паметници в памет на опозиционния лидер. До момента Путин не е коментирал публично смъртта на Навални.

Още: България потърси сметка от Митрофанова за Навални

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес