Руско признание за убити и унищожена техника при Антоновския мост. Ще има ли далекобойни ракети от САЩ за Киев?

24207
Руско признание за убити и унищожена техника при Антоновския мост. Ще има ли далекобойни ракети от САЩ за Киев?
Снимка: Getty Images

Американският президент Джо Байдън е почти готов да изпрати на Украйна ракети с голям обсег на действие, които могат да помогнат на Киев да унищожи Кримския мост и руския флот в Севастопол. Това написа в четвъртък The Wall Street Journal, позовавайки се на американски и европейски официални лица.

Според информацията американските власти са близо до одобряване на доставката на ракетни системи АТАСМS за Украйна, съобщи изданието и добави, че въпросът очаква решение на високо равнище. По-рано Белият дом беше скептично настроен за такава доставка, но сега е стигнал до заключението, че е необходимо да подкрепи Украйна през следващите седмици. Ракетите ATACMS имат обсег от 300 км.

Байдън даде на Украйна известна доза оптимизъм за ракети с голям обсег (ВИДЕО)

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че въпросът за предоставяне на ракети с голям обсег ATACMS на Украйна все още се разглежда. Демок...

Малко по-късно Министерството на отбраната на САЩ отказа да предостави допълнителна информация по темата. Говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че "няма какво да съобщи за ATACMS" и че не знае "за никакви предстоящи решения" относно ракетите.

ОЩЕ: Призиви в САЩ: Байдън трябва да изпрати още боеприпаси на Украйна!

В днешния си обзор за войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) поставя няколко акцента, един от които е, че западните наблюдатели продължават да спекулират относно местонахождението на началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов след бунта на "Вагнер", въпреки че липсата на публична изява от негова страна не е непременно показателна за настоящото му официално положение в руското военно ръководство.

Експертите цитират и руски източници, които твърдят, че на 28 юни Кремъл е сменил началника на Росгвардия (Националната гвардия) на Калининградска област. Руски източници съобщиха, че началникът на Росгвардия на Мурманска област Виктор Галий е поел поста в ексклава. Говори се също как Кремъл може би възнамерява да поеме официален контрол върху ЧВК "Вагнер".

На фронта

В Запорожие започват учения за реакция срещу ядрена авария

В Запорожието местните власти обявиха началото на командно-щабни учения за отстраняване на евентуална авария в атомната електроцентрала...

Най-интересните събития на фронтовата линия от изминалото денонощие са при Бахмут (Донецка област) и край Антоновския мост (област Херсон), но руският "Телеграм" канал "Рибар" добавя и друг детайл. Очевидно, с него се цели украинските сили да бъдат обвинени, ако се случи нещо в АЕЦ "Запорожие". Припомняме, че преди дни украинският президент Володимир Зеленски предупреди в спешно обръщение към нацията, че Русия готви терористична атака в АЕЦ-а. Разузнаването на Украйна пък заяви, че руснаците вече са минирали 4 от 6 енергоблока на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Тази сутрин "Рибар" пише, че "ситуацията около АЕЦ "Запорожие" се влошава: Украинските власти провеждат учения по гражданска защита в съседните райони и частично евакуират Никопол. Не са изключени както пробив на ВСУ на левия бряг за завземане на централата, така и масирани удари по хранилището за ядрени отпадъци".

"В Херсонското направление "продължава операцията по ликвидиране на плацдарма на Въоръжените сили на Украйна при Антоновския мост (на река Днепър - бел. ред.)", пише руският "Телеграм" канал "Два майора". Украинците все още контролират територията както в близост до самия мост, така и в летните къщи на запад. Руснаците са се провалили в поредния си опит "за прочистване на района". "Има убити и ранени от наша страна. Загуба на техника", докладва още руският канал.

Според информацията украинците дистанционно са минирали района. "По някаква причина нашите бащи-командири напълно изпълняват плана на противника да изтеглят силите ни в открития район под вражески огън, въпреки че силите на противника не представляват заплаха по отношение на по-нататъшното му напредване", посочва "Два майора" в очевидна критика към военното командване.

Понастоящем украинците продължават да държат позиции и се намират в укрития под моста. Руските пропагандисти пък молят за "точен удар с авиационно и ракетно оръжие по основите на Антоновския мост от двете страни".

Майк Пенс посети Украйна, настоява за ускорени доставки на оръжия (ВИДЕО)

САЩ никога не трябва да изпращат войски в Украйна, но доставките на американски оръжия за Киев трябва да бъдат ускорени. Това каза бивш...

Тази сутрин е имало обстрел и по десния бряг на Херсон.

Що се отнася до Бахмут – там украинците напредват към Клещеевка и Кудрюмовка, съобщават източници и от двете страни. „Телеграм“ каналът „Бахмутски демон“, поддържан от биещи се в района украински войници, твърди, че украинците, на практика, са почти в Клещеевка. Руските канали описват боевете там като „много тежки“.

Вчера украинското командване в това направление обяви, че активно се работи по обкръжаване на Бахмут. Днес "Рибар" съобщава, че близо до Бахмут украинските сили значително засилват натиска по фланговете. Атаките към Берховка и Клещеевка не спират. "През следващите 24 часа руското командване очаква още по-голямо активизиране на бойните действия в този участък на фронта", пише каналът. На юг украинските сили държат плацдарм при язовир Курдюмовка, разположен на протока Сиверски Донец - Донбас. Активните действия на ВСУ в това направление могат да доведат до излизане във фланга на руската групировка край Бахмут, гласи още информацията.

Руският пропагандист Семьон Пегов, поддържащ "Телеграм" канала WarGonzo, добавя: "В посока Бахмут украинските войски, след масирани артилерийски удари, проведоха щурмови операции край Озаряновка, Курдюмовка и Клещеевка. Въоръжените сили на Руската федерация удържаха позициите си. Сраженията се водят и в югозападните покрайнини на Бахмут".

Вчера зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр съобщи, че силите на страната са напреднали с 1,5 км към Кудрюмовка и с 1,2 км към Клещеевка. Отбелязан е и напредък с 1,3 км в посока Бердянск, т.е. по направлението Орехов - Токмак в Запорожка област.

В родния град на Зеленски. Неописуем шок

Пострадалата при руска бомбардировка жилищна сграда продължава да се руши. Фасадата е опожарена, дворът е обсипан със счупени стъкла. Ф...

Тази сутрин се съобщава за мощни експлозии в окупирания от руснаците южен пристанищен град Бердянск. ОЩЕ: 11 взрива разтърсиха окупирания Бердянск (ВИДЕО)

(КАРТА) Именно в тази посока частите на Въоръжените сили на Украйна напредват северно от Работине в участък с ширина 10 км. Между Работине и ВСУ остава само едно поле. Има първоначални съобщения, че боевете вече са започнали, твърдят украинските източници.

Според "Рибар" - въпреки изявленията на украинските медии за достигане на северните покрайнини на Работине, фронтовата линия минава на километър и половина от границата на селото.

(КАРТА) При Велика Новоселка - на административната граница между Донецка и Запорожка област - украинските части напредват на юг от Ривнопил, принуждавайки руснаците да създадат нова отбрана зад горския хребет. Към Старомайорско ВСУ се приближават от запад и скоро селището ще бъде атакувано от два фланга. Руснаците са изтеглили резервите си към Приютно, твърдят украинските източници.

Москва: Суровикин не се намира в нито един следствен арест

Армейски генерал Сергей Суровикин не се намира в следствения арест Лефортово в Москва, нито е в други места за временно задържане. Това...

Според "Рибар" фронтовата линия в момента е по оста Старомайорско - Приютно. Семьон Пегов пък пише, че украинските части атакуват Приютно откъм Левадно и от североизток. "Въоръжените сили на Руската федерация удържаха позициите си", гласи неговата информация.

ОЩЕ: Цинизъм: Русия твърди, че е убила над 50 генерали и офицери с ракетите по Краматорск

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Двуцифрено число загинали в срутилия се след взрив блок в Белгород (ВИДЕО)

Дневен рекорд: Абсурдно число убити и ранени руски войници в Украйна

Русия има тактически успех в Харковска област: Признание на украинския генщаб

Пак пожар заради дронове: Действителността в Русия (ВИДЕО)

Стана ясно колко души са починали от наводненията в Бразилия

Полша укрепва оградата по границата с Беларус

Зеленски: Целта на офанзивата в Харков е да се разтегнат нашите сили на фронта (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 13.05 - Рокади по върховете на руската отбрана

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com