Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ фокусират помощта си за Украйна в три направления

01 декември 2023, 01:27 часа • 8955 прочитания

Съединените щати се фокусират върху три приоритетни области,  за да помогнат на Украйна да премине през зимата и да се противопостави на руските атаки срещу критичната инфраструктура. Това заяви координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

По време на брифинг в Белия дом той отбеляза, че президентът на САЩ Джо Байдън и неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан са инструктирали правителството да даде приоритет на усилията за подпомагане на Украйна да премине през зимата.

Още: Нов модел "Шахед" атакува Киев. Зеленски заплаши Русия заради АЕЦ (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Следователно ние сме фокусирани върху напредъка в три ключови области. Първо, укрепваме способностите на украинската противовъздушна отбрана, така че те да могат да свалят руски ракети и ирански дронове, насочени към критична инфраструктура", подчерта той.

Кърби отбеляза, че САЩ и други страни вече са прехвърлили в Украйна зенитно-ракетни системи "Пейтриът", "Хоук" и "Авенджър", както и други системи за противовъздушна отбрана.

Още: Все повече украинци се местят в Киев - в безопасност са заради западната ПВО (ВИДЕО)

„Второ, ние помагаме на Украйна да укрепи своята енергийна инфраструктура“, добави той. Дарени са предпазни средства, включително специални мрежи, брони и бариери за защита на важни съоръжения.

На трето място, според Кърби, резервно оборудване и материали се прехвърлят в Украйна. Говорим, наред с други неща, за високоволтови автотрансформатори, индустриални генератори на гориво и мобилно автономно оборудване, „за повишаване на стабилността и предотвратяване на загуби на топлина и електричество“, разказа Кърби.

Още: Хибридни ПВО системи за Украйна: САЩ ги изпробваха и са доволни (ВИДЕО)

Говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат каза, че Киев ще получи допълнителни системи IRIS-T, Patriot и Hawk. Според него тази помощ ще бъде резултат от дейността на създадената в рамките на Рамщайн коалиция за противовъздушна отбрана, чиито лидери са Германия и Франция.

Освен това Франция ще увеличи доставките на боеприпаси за Украйна през 2024 г. В това увери Жан-Франсоа Док, генерален инженер по оръжия и председател на фонда за подкрепа на Украйна.

Още: Зеленски: Още ПВО системи NASAMS бяха въведени в бойно дежурство (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес