САЩ и ЕС готови за сериозни мерки след референдума в Крим

26442
САЩ и ЕС готови за сериозни мерки след референдума в Крим
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският държавен секретар Джон Кери предупреди Русия, че Вашингтон и Европа подготвят строг отговор на референдума в Крим в зависимост от реакцията на Москва.

Екипът по националната сигурност на Русия провежда среща днес в Сочи, съобщи Кери пред американските конгресмени преди да замине за Лондон за разговори утре с руския си колега Сергей Лавров. Няма съмнение, че Москва ще отговори по някакъв начин на референдума в неделя, заяви Кери, цитиран от БГНЕС.

"Ако няма признак за постигане на напредък и разрешаване на този проблем, ще има много сериозна серия от стъпки в понеделник в Европа и тук в зависимост от наличните варианти", предупреди американският държавен секретар. "Нашият избор е да не бъдем поставени в позицията да трябва да правим това. Нашият избор е да има уважение към суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна", каза още Кери пред комисия на Сената.

"Не мисля, че има голямо съмнение предвид обстоятелствата какъв ще бъде вотът" на проруски настроения Кримски полуостров, който има исторически връзки с Русия и там е разположен руският Черноморски флот. "Това не е въпросителна. Въпросителната е дали Русия е готова да намери начин за преговори с Украйна, с контактната група, със замесените страни, за да бъде разрешен проблемът при спазване на легитимните им интереси, по начин, който не нарушава международното право", каза още американският държавен секретар.

Кери заяви, че САЩ считат, че в момента на Кримския полуостров има около 20 000 руски военни, под разрешените 25 000 в споразумението с Москва за разполагане на руски бази там. Той подчерта, че за момента Русия "няма капацитет, необходим за влизането и завземането на Украйна", но призна, че това може да се промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com