САЩ и Полша планират разделяне на Украйна, твърди руското разузнаване

11252
САЩ и Полша планират разделяне на Украйна, твърди руското разузнаване
Снимка: Getty Images

Ръководителят на руската служба за външно разузнаване обвини САЩ и Полша в заговор за придобиване на сфера на влияние в Украйна. Това е най-силният сигнал от страна на Москва, че войната може да завърши с принудителното разделяне на Украйна между Запада и Русия, пише БГНЕС.

Сергей Наришкин, директор на руската Служба за външно разузнаване, цитира непубликувани разузнавателни данни, които, според него, показват, че Съединените щати и Полша - съюзници в НАТО, подготвят заговор за възстановяване на полския контрол върху част от Западна Украйна.

Байдън предложи рекорден пакет от 33 млрд. долара в помощ на Украйна

Джо Байдън предложи огромен пакет от 33 млрд. долара за въоръжаване и подкрепа на Украйна. Американският президент беше категоричен, че...

„Според разузнавателната информация, получена от руската Служба за външно разузнаване, Вашингтон и Варшава работят по планове за установяване на строг военен и политически контрол на Полша върху историческите ѝ владения в Украйна", заяви Наришкин в рядко срещано изявление, публикувано от СВР.

В миналото през различни периоди Полша е управлявала някои територии, които сега са част от Украйна. За последно това се е случило между двете световни войни. В края на Втората световна война Западна Украйна, включително град Лвов, са включени в състава на Съветския съюз.

Агенция Ройтерс цитира съобщение на СВР, според което Съединените щати обсъждат с Полша план, предвиждащ полски "мироопазващи" сили без мандат на НАТО да навлязат в части от Западна Украйна, където вероятността за сблъсък с руските сили е малка.

СВР, която след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. пое по-голямата част от отговорностите на КГБ по отношение на външния шпионаж от съветска епоха, не публикува данните си и Ройтерс не успя да ги провери. Полското външно министерство не беше открито веднага, за да коментира днешното изявление на Наришкин.

Открадната самоличност. Как болшевиките преминаха от украинизация към деукраинизация на Украйна

Войната в Украйна, която започна под претекста за „денацификация и демилитаризация“, всъщност се превърна в опит за „...

Полша е един от най-силните поддръжници на Украйна в съпротивата ѝ срещу руската инвазия, като изпраща оръжия през границата и прие около три милиона украински бежанци. Руският сенатор Андрей Климов, заместник-председател на Комисията по външни работи на Съвета на федерацията, също заяви, че Полша планира да установи контрол над част от Украйна. Той не предостави доказателства за това твърдение.

Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин заяви тази седмица, че Украйна се движи по спиралата на разпадането си на няколко държави заради това, което той определи като опит на САЩ да използват Киев, за да подкопаят Русия.

Русия нарича действията си в Украйна "специална операция" за разоръжаване на Украйна и защитата й от фашисти. Украйна и Западът твърдят, че това е фалшив претекст за непровокирана агресивна война от страна на президента Владимир Путин.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Ако Русия спре газа към цяла Европа, би било като ядрен икономически удар - мнението на експерт

"България е напълно неподготвена за прекратените доставки на природен газ. Ако газът бъде спрян само за България, можем през договорки ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа