САЩ прави ново обучение на украински войници

9340
САЩ прави ново обучение на украински войници
Снимка: Gettyimages

300 американски военни инструктори ще обучават украински военнослужещи, съобщи представителят на Пентагона Мишел Балданс, цитирана от БГНЕС.

"Обучението започва на 23 ноември. Около 300 американски военни инструктори ще тренират украински военнослужещи на запад в Украйна, в близост до границата с Полша", заяви Балданс. "Ще бъдат обучени до 5 батальона и един спецназ батальон. При обучението ще си сътрудничим с украинското министерство на отбраната".

Взрив в склад с боеприпаси уби двама души в Украйна

В четвъртък вечерта огън обхвана склад с артилерийски боеприпаси в град Сватово, Луганска област, Украйна. Взривяващите се снаряди прин...

По-рано Пентагона съобщи, че в обучението на украинските военнослужещи ще се присъединят Канада, Литва, Естония и Великобритания. След смяната на властта и съответно на политическия курс в Отава обаче, е твърде вероятно Канада да не участва. Първата работа на новия премиер Джъстин Трюдо след поемането на управлението бе да откаже съвместната разработка със САЩ на изтребители от пето поколение F-35. Трюдо дори обяви намеренията си да изтегли от Сирия канадската самолетна ескадрила, част от международната коалиция срещу "Ислямска държава" под водачеството на САЩ.

През април т.г. американски военнослужещи вече обучаваха свои украински колеги. Тогава около 300 десантчици от 173-а бригада на ВВС на САЩ тренираха военнослужещи от Националната гвардия на Украйна. Обучението се проведе на Яворовския полигон в Лвовска област.

Междувременно офисът на главния прокурор на Украйна в столицата Киев е бил обстрелян от неизвестни лица, предава РИА Новости.

"В около 22,00 часа е бил обстрелван работния кабинет на главния прокурор Виктор Шокин. В момента на инцидента в кабинета се е провеждало съвещание на Шокин с неговите подчинени", съобщи Елена Гитлянская, прессекретар на Службата за безопасност на Украйна.

Русия задържа шефката украинска библиотека заради "антируска пропаганда"

Руски следователи заявиха, че са задържали директора на московската Библиотека за украинска литература и са започнали наказателно дело,...

По думите на Гитлянская на местопроизшествието е пристигнала оперативно-следствена група на Службата за безопасност. Подробности от инцидента засега не се съобщават. Гитланская не уточни и дали има пострадали вследствие обстрела. Засега не е ясно и с какво оръжие е бил обстрелян прокурорския кабинет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа