X
 
 

САЩ предупреди Европа да си прибере джихадистите

САЩ предупредиха европейските страни, че взимат „лошо решение“ оставяйки техните граждани, които са се били на страната на "Ислямска държава" (ИДИЛ), в Сирия, вместо да ги репатрират и да ги изправят пред правосъдието.

След краха на халифата на ИДИЛ подкрепяните от САЩ сирийски бунтовнически сили държат хиляди чуждестранни бойци на ислямистката групировка и много западни държави не са склонни да ги вземат обратно поради опозицията на обществеността и опасенията, че биха могли да представляват заплаха.

Роднини на джихадисти протестират в Берлин, искат репатриране

Германски родители и роднини на бойци от „Ислямска държава“ демонстрираха пред външното министерство, призовавайки Берлин д...

Но Джеймс Джефри, специалният представител на САЩ за Сирия и посланик на Вашингтон в световната коалиция, победила ИДИЛ, заяви, че чрез избягване на отговорността им за своите граждани богатите страни рискуват ново насилие.

"Говорим за страни с доходи на глава от населението, приблизително същите като САЩ... да оставят бремето върху неофициалните местни власти, които са отделени от държавна структура в средата на военна зона", каза Джефри пред репортери на среща на коалицията в Брюксел.

"Това е лошо решение. Ако тези хора избягат - много от тях са опасни - ще убият хора."

Репатрирането е чувствителен въпрос за западните държави, като Франция и Великобритания, които са претърпели атаки от отгледани в тези страни екстремисти и нямат голям интерес да видят повече от тях да се завръщат.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители