САЩ: Румъния е модел на борба с корупцията

2349
САЩ: Румъния е модел на борба с корупцията
Снимка: Getty Images/Guliver

Румъния е модел за борбата с корупцията в Източна Европа, заяви американският помощник държавен секретар Уес Мичъл в университета в Букурещ.

Изявлението на Мичъл дойде в момент, когато лявоцентристкото правителство в Букурещ се опитва да притъпи борбата срещу подкупите в страната.

„САЩ подкрепят забележителния прогрес и сега не е момент от историята, в койюто искаме да видим Румъния да прави крачка назад“, каза Мичъл пред аудиторията в румънската столица.

Протест срещу "сталинисткото правосъдие" в Румъния

Над 150 000 души участваха в протеста в Букурещ организиран от управляващата коалиция в Румъния срещу "злоупотребите в съдебната систем...

Лявото правителство на Румъния направи борбата с корупцията свой приоритет, след като взе властта през януари и иска да уволни шефката на антикорупционната институция Лаура Кодрута Кьовеши за „накърняване имиджа на страната“. През май конституционния съд нареди на президента Клаус Йоханис да уволни Кьовеши.

Дясноцентристката опозиция каза, че такива стъпки подриват усилията срещу корупцията в страната, където подкупничеството е ендемично.

Много съдии осъдиха това, което според тях са политически мотивирани "атаки" срещу съдебната система от лявото правителство, което организира демонстрации срещу корупцията.

Върховният апелативен съд ще се произнесе в петък по делото на Ливиу Драгня, водеща фигура в левицата, заради скандал с фалшиви работни места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа