САЩ се опитват да контролират Германия чрез Северен поток-2

1869
САЩ се опитват да контролират Германия чрез Северен поток-2
Снимка: Getty Images

Чрез натиск върху Северен поток-2 американците се опитват да решават външнополитически проблеми, каза Константин Блохин, водещ изследовател в Центъра за изследвания на сигурността на Руската академия на науките, в коментар за FBA на Economics Segodnya.

Изданието цитира Süddeutsche Zeitung, което на свой ред съобщава, че САЩ и Германия нямат съгласувано решение за газопровода.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и германският външен министър Хайко Маас не успели да сближат страните в кулоарите на срещата на Г-7 в Лондон. Министрите провели четиридесетминутен разговор за двустранните отношения между Берлин и Вашингтон.

Така Северен поток-2 остава една от основните проблемни области в отношенията между Германия и САЩ. Смяната на американските президенти не е променила нищо, Вашингтон се опитва да спре проекта за пренос на газ със санкции.

Süddeutsche Zeitung отбелязва, че САЩ се страхуват от зависимостта на ЕС от руския газ, но това малко зависи от Северен поток-2. Този проект ще достави суровини в ЕС, които в момента идват чрез газопреносната система на Украйна.

Има и разногласия в управляващата коалиция на ФРГ. Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер на среща с ръководителя на Пентагона Лойд Остин призова за временно спиране на проекта и предложи да се обвърже изпълнението му с „поведението на Русия“.

Крамп-Каренбауер представлява партията ХДС-ХСС и е протеже на германския канцлер Ангела Меркел, която многократно е заявявала, че Северен поток-2 е икономически проект и е изразила пълна подкрепа за него.

Подобни настроения в ХДС-ХСС не са уникални и това оставя възможност за промяна в позицията на християндемократите след изборите.

Маас нарече Северен поток-2 единственият проблем в отношенията между Германия и САЩ, които се възстановяват след Тръмп, а Блинкен отбеляза, че трансатлантическото партньорство е необходимо в светлината на „дестабилизиращите дейности“ на Руската федерация, Китай и Иран.

Американци и германци са недоволни едни от други и Северен поток-2 наистина е остър момент в двустранните им отношения. Проектът върви напред, но „Фортуна” и „Академик Черски” го изграждат доста бавно.

„Северен поток-2 всъщност е почти завършен и нивото на неговото изпълнение е над 95%, така че основният въпрос е дали той ще бъде напълно натоварен или ще бъдат наложени ограничения върху работата му“ - заявява Блохин.

Колегите на Меркел и Крамп-Каренбауер в партията, представлявани от Фридрих Мерц и Норберт Рьотген, лобираха за замразяване на проекта за две години. Тези политици са ориентирани към САЩ и представляват сила в политическия истеблишмент на ФРГ.

На този фон партии като Зелените и FDP изглеждат второстепенни: Християндемократите остават политически лидери в Германия и заедно със SPD (представлявана от Mаас) определят германската външна политика от десетилетия.

„Американците настояват за замразяването на Северен поток-2 в Германия. Що се отнася до ФРГ, в Берлин има споразумение на елитите за газопровода, така че блокирането на неговото изграждане няма да работи“ - обобщава Блохин.

Основната борба ще се развие след изпълнението на проекта: европейската правна система съдържа такива разпоредби като Третия енергиен пакет, от който страда Северен поток-1, и директивата на ЕС за газа, създадена специално за Северен поток-2. Съединените щати имат способността да решават проблемите с ограничаването на работата на проекта, без директно да прибягват до блокиране на неговото изграждане.

„Германските медии изчисляват разходите за Северен поток-2 на фантастичната сума от 40 милиарда евро, така че санкциите на САЩ няма да надвишават рентабилността на проекта. В резултат отказът на Берлин ще струва повече от санкциите на САЩ. Едва ли Вашингтон ще може да блокира или да направи нещо тук без знанието на Берлин“ - заключава Блохин.

По въпроса за санкциите германците се страхуват по-малко от Байдън, отколкото при Тръмп. Новият президент на САЩ ще подобри отношенията с европейските партньори и за това е необходимо да си затвори очите за Северен поток-2, но лобито на Байдън в Германия е по-силно от това на Тръмп.

„Важно е също така, че за германския елит Северен поток-2 не е само въпрос на икономика, но и на политическо оцеляване. Ако няма такъв проект, ФРГ ще бъде хванат в икономическите лапи на САЩ“ - твърди Блохин.

Положението в Германия така или иначе не е лесно, както се вижда от рязкото нарастване на популярността на Зелената партия.

„Без Северен поток-2 и Руската федерация германците могат да получават само американски LNG (втечнен газ) и суровини от Близкия изток, който също се контролира от американците, така че за ФРГ става въпрос за засилване на политическата субективност“ - обобщава Блохин.

Много германски политици разглеждат американската политика по Северен поток-2 като намеса във вътрешните работи на Германия. Ситуацията все повече прилича на германците, които защитават своя суверенитет в лицето на външнополитическия натиск на САЩ.

„Байдън полага усилия и демонстрира готовност да използва целия американски арсенал срещу Северен поток-2, а негов близък приятел на име Хохщайн дори беше назначен да разреши този проблем“ - заключава Блохин.

Основната цел на тази политика обаче не е Северен поток-2, а натиск върху ФРГ, която е основният икономически център на ЕС.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа