Сблъсък между президента и новия кабинет в Полша

1843
Сблъсък между президента и новия кабинет в Полша
Снимка: Pixabay

Противопоставянето между новото проевропейско правителство на Полша и нейния президент националист, който е съюзник на предишната популистка управляваща партия, създава правен хаос и политическа нестабилност.

По време на осемгодишното управление на партията "Право и справедливост" (ПиС) Варшава беше в противоречие с Брюксел по отношение на съдебните реформи, които според правителството са необходими за борба с корупцията.

ЕС заяви, че реформите подкопават демократичните свободи и върховенството на закона в Полша и са блокирали милиарди евро от фондовете за възстановяване.

Още: Полският президент ще помилва двамата депутати, които са в затвора

Взаимни обвинения

"Институциите на правовата държава в Полша бяха нарушени с помощта на президента и сега новото правителство се опитва да ги възстанови", заяви пред АФП Марчин Заборовски, експерт от мозъчния тръст Globsec.

Новата проевропейска коалиция начело с бившия ръководител на ЕС Доналд Туск, която дойде на власт през декември, обеща да възстанови върховенството на закона.

Туск обвини Дуда, чийто мандат изтича едва през 2025 г., че е "автор на това конституционно и правно объркване". Въпреки че отговорностите на държавния глава в Полша са сравнително ограничени, Дуда все още има право на вето върху законодателството, което новото правителство не е в състояние да отмени.

Дуда е подкрепян от партията "Право и справедливост", която все още е мощна сила въпреки изборното си поражение през октомври, тъй като има влияние върху институции като Конституционния съд.

Напрежението в Полша нараства

Напрежението нараства, откакто новата коалиция пое властта и започна сериозни реформи в съдебната система и обществените медии. Отказът на предишната управляваща партия да приеме поредица от нови кандидатури за ключови институции създаде объркваща ситуация.

"Налице е фактически правен дуализъм", казва Заборовски.

"Във Върховния съд има една камара, която казва, че президентът е прав, и друга, която казва, че той греши", добави той.

Последната конфронтация е свързана с двама бивши депутати от "Право и справедливост", които са в затвора по дело от 2007 г.

Мариуш Камински, бивш министър на вътрешните работи, и неговият колега Мачей Васик бяха арестувани миналата седмица в президентския дворец, където бяха поканени от президента. "Това е безпрецедентна ситуация за една демократична страна, когато президентът дава убежище на двама души, които са осъдени от съда", заяви Станислав Мочек, ръководител на университета Collegium Civitas във Варшава.

Президентът налива масло в огъня

"Президентът налива масло в огъня, докато твърди, че иска да намери компромис. Възможен е само един компромис - върховенството на закона", каза Мочек.

В последвалия фурор Дуда се обяви срещу "терора на така нареченото върховенство на закона", докато Туск го нарече "основен принцип", който трябва да се спазва.

Според наблюдателите се очертава продължителна конфронтация, която може да продължи до края на мандата на Дуда.

"Новото правителство вече показа, че няма да се откаже от реформите, докато президентът показа, че няма да се поколебае да им наложи вето", каза Заборовски.

Още: Полша за руската ракета в небето ѝ: Не изключваме да е провокация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com