Шолц готов да спре "Северен поток 2", зае твърда директна позиция срещу Лукашенко

8826
Шолц готов да спре "Северен поток 2", зае твърда директна позиция срещу Лукашенко
Снимка: Getty images

Администрацията на новия канцлер на Германия Олаф Шолц подкрепя проекта за газопровод "Северен поток 2", но може да го блокира в случай на хипотетичен военен конфликт между Русия и Украйна, съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници.

"Администрацията на Шолц ще обмисли възможността за спиране на "Северен поток 2" в случай на нарастваща заплаха от руска инвазия в Украйна”, твърдят източници, близки до новото германско правителство пред вестника.

Германия призова Конгреса на САЩ да не налага санкции срещу "Северен поток 2"

Германското правителство призовава Конгреса на САЩ да не налага санкции на "Северен поток 2", тъй като ограниченията могат да отслабят ...

Уточнява се, че подобна мярка се разглежда като част от по-широк списък с възможни строги западни санкции срещу Русия, пише БГНЕС.

"Северен поток 2" е газопровод с капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Понастоящем той се управлява от Nord Stream 2 AG, чийто единствен акционер е "Газпром".

Москва неведнъж е заявявала, че "Северен поток 2", на който активно се противопоставят САЩ и Украйна, е търговски проект, който е от полза както за Русия, така и за Европа, и призовава да се спре споменаването му в контекста на всякакво политизиране.

Москва също така многократно отхвърли обвиненията в "агресия", като подчерта, че не заплашва и не възнамерява да напада никого. Според Кремъл Западът използва тези изявления като претекст да разположи повече военно оборудване на НАТО близо до руските граници.

Байдън се опитва да спре санкциите срещу "Северен поток 2"

Президентът на Съединените щати Джо Байдън има за цел да премахне американските санкции спрямо газопровода "Северен поток 2" чрез нов з...

Но Олаф Шолц нарече президента на Беларус Александър Лукашенко диктатор, който няма легитимна подкрепа от населението на страната си. Шолц направи това изявление на пресконференция в Берлин след среща с министър-председателите на германските провинции.

"Що се отнася до въпроса за миграцията, а сега тя преминава най-вече през Беларус, ние обсъдихме тази тема и тя е актуална в светлината на настоящата ситуация", каза Шолц. "Съвсем ясно е, че диктаторът в Беларус, или да го наречем по друг начин – управник, който няма легитимност от страна на собствения си народ, се опитва да окаже натиск /върху ЕС/, чрез бежанците", заяви канцлерът на Германия.

Според оценката на Шолц притокът на мигранти през Беларус вече е "в по-голямата си част спрян", защото "ЕС и Германия оказаха голям контранатиск и дадоха ясни указания на авиокомпаниите, летищата, говорейки с много държави, от които излитат полети за Беларус. И наистина е видно, че това [притокът на мигранти в ЕС] е намалял".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа