Шотландия не може да блокира излизане на Великобритания от ЕС?

1790
Шотландия не може да блокира излизане на Великобритания от ЕС?
Снимка: Getty Images/Guliver

Шотландският парламент не може да блокира излизането на Великобритания от ЕС, написа в Twitter професорът по юридически науки Адам Томкинс, който е депутат от Консервативната партия.

„Появиха се много нелепици около това, че Холируд (шотландският парламент) има пълномощията да блокира или наложи вето върху излизането на Великобритания от ЕС”, написа в неделя професорът. „Той няма такива пълномощия. Холируд може да покаже или да се откаже да даде съгласие. Но да откаже съгласие – това не е същото като да блокира", написа той, предаде БГНЕС.

Над 3 млн. британци се подписаха в петицията за нов референдум, разследват я по съмнения, че е хакната

Броят на подписалия най-масовата в британската история петиция, призоваваща към провеждането на нов референдум за членство на Великобри...

В неделя много британски и световни медии пуснаха информации, че "Шотландия може да наложи вето на Brexit". Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, на която се позоваха тези медии, заяви пред BBC единствено, че парламентът на Шотландия най-вероятно ще откаже по нейна молба да даде „законодателно одобрение” на излизането на Великобритания от ЕС.

„Ако шотландският парламент погледне на ситуацията от гледна точка на това кое е правилно за Шотландия, тогава, разбира се, ще се разглежда вариантът той да каже „Вижте, ние няма да правим това, което противоречи на интересите на Шотландия”, каза тя.

Междувременно Токийската фондова борса започна да се възстановява след шока от петък (24 юни). В първата минута на търговията в понеделник индексът "Никей" спечели обратно 1,34% (201,06 пункта) до 15 153,08 пункта. По-широкият индекс "Топикс", който в края на седмицата демонстрира изключителни вариации, се стабилизира, доларът се разменяше за 102,36 йени, докато в петък той бе 102,50 при затварянето на борсата в Токио. Еврото се разменяше за 113 йени, докато в петък в края на сесията бе 113,30 йени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа