X
 
 

Шотландски съд отказа да задължи Борис Джонсън да отложи Brexit без сделка

973 0
photo of Шотландски съд отказа да задължи Борис Джонсън да отложи Brexit без сделка
Снимка: личен архив
Съдът в Единбург отхвърли искането на анти-Brexit активисти, с което те искаха да принудят премиера Борис Джонсън да поиска отлагане на развода с ЕС, пише "The Guardian". 

Лорд Пентланд, който е от Върховния граждански съд в Единбург(Шотландия), отхвърли молбата на опозиционни депутати и "бунтовници" от управляващата Консервативна партия.

Твърд Brexit ще струва на Шотландия 14,3 млрд. евро

Спад от 8,5% очаква шотландската икономика, ако Великобритания напусне ЕС без сделка. За това предупреди първият министър на Шотланди...

Искането на активистите идва след приемането на т.нар. "Закон Бен" - ако британският парламент не постигне споразумение за Брекзит до 19 октомври, премиерът трябва да пише на ЕС за отлагане напускането на Общността до 31 януари 2020 г.

Адвокати, представляващи правителството на Обединеното кралство, заявиха пред съда в петък, че Джонсън ще напише това писмо, ако е необходимо.

Очаква се решението да бъде обжалвано във вторник - 8 октомври, пише "The Guardian". Тогава активистите ще поискат от друг шотландски съд да принуди премиера да потърси отлагане на Брекзит, ако не бъде прието споразумение.

Междувременно, се очаква Борис Джонсън иска Върховния съд да се произнесе по върпроса Brexit без сделка. Британският премиер иска съдът да разгледа законността на тази част, която го задължава да изпрати писмо и да поиска отлагане на развода с ЕС, който той вечен яколко пъти повтаря, че независимо от всичко ще бъде на 31 октомври. 

Борис Джонсън ще пита Върховния съд за Brexit без сделка

Британският премиер Борис Джонсън с нови опити да постигне Brexit без сделка на 31 октомври. Той ще пита Върховния съд на страната за ч...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители