Щурм на Донбас: 10 хиляди руски доброволци вече седят на куфари

14257
Щурм на Донбас: 10 хиляди руски доброволци вече седят на куфари
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинската армия може да започне пълномащабна офанзива в Донбас преди 2 май с масирана атака срещу Горловка и Донецк. Това съобщи първият заместник-министър на информацията на Донецката народна република /ДНР/ Даниил Безсонов в ефира на телевизионния канал Ukraina.ru, цитиран от svpressa.ru.

По думите му, има обективни доказателства, че се провежда целенасочена подготовката за подобна атака в редиците на въоръжените сили на Украйна. По-специално, отбелязва Безсонов, ДНР разполага с данни, че прехвърлянето на ешелони с военна техника в Донбас, както и натрупването на военен персонал, е напълно завършено. Формированията, контролирани от Киев, вече са се снабдили с достатъчно количество гориво и боеприпаси.

Както обясни говорителят на ДНР, успешната офанзивна операция изисква мобилност и бързина. Това означава, че земята след пролетното размразяване трябва да изсъхне, а зеленината на дърветата все още трябва да е малка, така че напредващата страна да има добра видимост.

Освен това, според Безсонов, украинските войски са започнали да премахват минни полета, което също може да означава, че те подготвят коридори за атака срещу републиката.

Друг фактор, на който той обърна внимание, е информационният. Вече почти месец Украйна, използвайки всичките си медийни ресурси, разпространява различни фалшификации, че Русия уж подготвя някаква провокация в Донбас.

Ще има ли турски военни в Донбас?

Турция, която преди не беше обявила желание да се присъедини към въоръжения конфликт в Донбас, изглежда е променила гледната си точка. ...

След няколко сравнително тихи месеца от началото на юлското примирие ситуацията на фронта на Донбас наскоро се влоши сериозно. Въоръжените сили на Украйна увеличават интензивността на обстрела на територията на народните републики, използвайки, наред с други неща, оръжия с голям калибър, забранени от Минските споразумения. През март в сравнение с февруари броят на обстрелите леко е намалял, но като цяло ситуацията остава доста напрегната. Много експерти вече започнаха да оценяват вероятността от възобновяване на мащабни военни действия в региона.

В Киев, както изглежда, започна пролетно обостряне от различен род.

На извънредно заседание на 30 март Върховната Рада официално обяви гражданския конфликт в Донбас за война между Украйна и Русия, което направи РФ отговорна за „продължаващата агресия“. От Русия се искаше „незабавно да прекрати военните действия“, „да се придържа към режима на прекратяване на огъня неотклонно“ и „да изтегли от Украйна своята армия, наемниците, въоръжени формирования, които тя ръководи, осигурява и финансира“.

Всъщност не за първи път Киев прехвърля отговорността, както се казва, от болната глава на здрава. Но сега, след като нарече Руската федерация участник в „руско-украинския въоръжен конфликт“, той всъщност напълно блокира Минските споразумения, в които ясно се посочва, че конфликтните страни са Украйна и Д/ЛНР.

И това е съвсем различно тълкуване на документа, признат от Съвета за сигурност на ООН. И докъде може да доведе, не е трудно да се отгатне, като се има предвид, че степента на милитаризация в Украйна непрекъснато нараства. Наскоро президентът Зеленски одобри нова стратегия за военната сигурност на държавата, в която Русия е призната за военен противник.

Украйна ще загуби три района, ако настъпи в Донбас

Украйна рискува да загуби нови земи, ако се реши на силов сценарий за разрешаване на конфликта в Донбас. По-специално Киев може да загу...

В същото време, плашейки себе си и собственото си население с „руската инвазия“, украински политици и военни лидери продължават да правят планове за насилственото завземане на Донбас. Нещо повече, сред тези, които искат отново да разгърнат пълномащабни военни действия срещу собствения си народ, са не само упорити нацисти като Белецки и Ярош.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Руслан Хомчак също очевидно не е против „малката победоносна война“. Във всеки случай, "морално", както той каза по-рано, неговите войници са готови за офанзива в Донбас.

Каналът Joker DNR Telegram публикува много интересна информация в това отношение: в украинската Служба за сигурност и в Министерството на отбраната от няколко седмици работният график на служителите е превърнат в „денонощен“.

Източници на сайта „Жокер" също съобщават, че наскоро от администрацията на Байдън до офиса на Зеленски „дойде предписание за подготовка на въоръжените сили на Украйна за офанзива в Донбас, но да се изчака сигнал от Белия дом". В същото време е казано, че подобни военни операции ще се провеждат и в други страни, в които има интереси на Русия, с цел разсейване на вниманието и намаляване на вероятността за подкрепа на непризнатите републики.

Известният военен командир Юрий Котенко от Донбас коментира ситуацията така: „Неведнъж съм предупреждавал за евентуална ескалация на конфликта в Донбас. Решението вече е взето и то не от Киев!”

Коя „единствена нишка” сдържа Русия бързо да реши „въпроса за Донбас”?

Ръководителят на Украинския институт за политика (UIP) Руслан Бортник назова основната причина, заради която Москва се въздържа от бърз...

„Украинската армия е натоварена с усилването на военните действия, за да се опита да принуди Русия да предприеме стъпки, в рамките на които тя ще бъде възприета като агресор. След това ще й поставят нови ултиматуми на международната арена от Западния блок - САЩ и техните съюзници” - казва Котенко. На Украйна е обещана всякаква подкрепа. На първо място, военна и политическа подкрепа.

Според цитирания в началото Даниил Безсонов, информацията за предстоящото настъпление на въоръжените сили на Украйна има редица нюанси: Първо, резервите, военната техника и оръжията се изтеглят тайно до Донбас и на малки партиди. Украйна обаче не подготвя обостряне по сценарий с масирано настъпление. В редица ключови сектори ще бъде засилен огънят от артилерия, многоцелеви ракетни системи, минохвъргачки. И ще има опити за напредване в тези области.

Застрашените направления са Горловка и Донецк. Към Мариупол е малко вероятно украинската армия да напредне и да постигне сериозен успех. Техните сили несъмнено превъзхождат силите на корпуса на народната милиция на ДНР. Но за тях ще бъде изключително проблематично да заемат отделни крепости и ключови височини, тъй като при опит да се придвижат до позицията на Народната милиция и да се закрепят там, украинските щурмови части ще бъдат подложени на огъня от артилерията на Донбас. А страхът от загуби ще принуди украинското командване да се откаже от някои от плановете си - например да настъпи по морското крайбрежие на юг. Изглежда много по-сериозно са украинските стремежи да се опитат да се утвърдят в градските агломерации на Донбас.

Руски издания потвърждават решимостта на Москва да окаже помощ на опълченците в Донбас. Според тях 10 000 руски доброволци са си приготвили багажа и са готови да се включат в бойните действия против украинската армия в защита на своите сънародници.

Превод със съкращения: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа