Шведската компания PriceRunner съди Google за 2,1 млрд. евро

2356
Шведската компания PriceRunner съди Google за 2,1 млрд. евро
Снимка: iStock

Шведският сайт за сравняване на цени PriceRunner съобщи в понеделник, че съди технологичния гигант Google за 2,1 млрд. евро за това, че е популяризирал собствените си сравнения за пазаруване в резултатите от търсенето.

През последните години Европа предприе строги мерки по отношение на бизнес практиките на големите технологични компании, а ЕС напредва със законодателството за затягане на регулациите. Американските гиганти в много европейски държави са изправени пред глоби и правни предизвикателства.

Шведският технологичен стартъп заяви, че очаква "окончателният размер на обезщетението по съдебния иск да бъде значително по-висок", като се има предвид, че "нарушението все още продължава".

Русия наложи рекордни глоби на Meta и Google

Московският Върховен съд наложи глоба в минимален размер на 5% от годишния оборот на американските компании Meta и Google. Това става я...

Главният изпълнителен директор Микаел Линдал заяви, че искът е и борба "за потребителите, които са страдали изключително много от нарушаването на закона за конкуренцията от страна на Google през последните четиринадесет години и до днес".

Шведският технологичен стартъп подаде иска си в Съда за патенти и пазари в Стокхолм, след като Съдът на Европейския съюз постанови, че Google "е нарушила антитръстовите закони на ЕС, като е манипулирала резултатите от търсенето в полза на собствените си услуги за сравнително пазаруване".

През ноември Съдът на ЕС потвърди глобата от 2,4 млрд. евро, която Европейската комисия наложи на Google през 2017 г., като заяви, че резултатите от собствената услуга за сравняване на Google са "показвани по по-привлекателен начин".

В имейл до АФП Google се защити и подчерта, че след 2017 г. са били направени промени и че "е обект на интензивно наблюдение от страна на Европейската комисия и две външни експертни групи".

Краят на офиса се отлага: Google придоби сграда в Лондон за 1 млрд. долара

Технологичният гигант Google похарчи 1 млрд. долара за придобиването на сграда в централен Лондон, която досега използваше под наем, съ...

"PriceRunner избра да не използва реклами в Google, така че може да не е била толкова успешна, колкото други. Готови сме да защитим позицията си в съда", заяви Фредерик Абрард, директор на CSS Shopping Ads в Google.

Компанията заяви, че търси обезщетение за пропуснати ползи във Великобритания от 2008 г. насам, както и в Швеция и Дания от 2013 г. насам. Според нея Google има "монополно положение" в рамките на Европейското икономическо пространство (ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) с над 90 % от пазарен дял на интернет търсачките.

Сайтът за сравняване на цени е базиран в Швеция, но оперира и в Дания, Норвегия и Обединеното кралство. По-рано той заяви, че планира да разшири дейността си в повече държави.

През ноември шведската финтех компания Klarna закупи PriceRunner за неразкрита сума, като според съобщения в медиите цената е над 1 млрд. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа