Скритата мобилизация в Чечения: Заплахи и изнудвания

4501
Скритата мобилизация в Чечения: Заплахи и изнудвания
Снимка: стопкадър / Служба безпеки України

Чеченските власти редовно се отчитат за "преизпълнението на плана" за доброволното участие във войната. По думите на Рамзан Кадиров към септември 2022 г. републиката е преизпълнила плана за доброволците с 254%, затова в региона няма да се провежда мобилизация. През декември 2023 г. той се отчете с 1500% повече доброволци, а  към февруари 2024 г. планът е преизпълнен с 8224%. В Украйна са изпратени 36 000 бойци, от които 16 000 доброволци, твърди Кадиров.

Доброволци, но насила

Част от тези доброволци са жители на други региони на Русия, а сред самите чеченци не са малко онези, които насила са изпратени във войната, твърдят правозащитници. По техни данни в републиката продължава скритата мобилизация - хората са поставени пред избора или да отидат в затвора, или да бъдат изпратени на фронта. Някои са изпращани на бойното поле заради своите опозиционни възгледи.

Още: Полски генерал поиска да се депортират всички украински мъже от Европа: Варшава с коментар

Отиваш на фронта или взимаме брат ти

Така през септември 2022 г. чеченецът Джабраил вече втора година живее в Санкт Петербург. В неговите планове не е влизало участието във войната, затова след обявената от Путин мобилизация той подава документи за задграничен паспорт. Скоро след това на адреса му в Чечня идват сътрудници от военен комисариат и се опитват да дадат призовка за по-малкия му брат му на неговата съпруга, после отиват при майка му. На нея казват: "Или се явява във военен комисариат, или взимаме брат му".

Снимка: Getty images

Още: Жени на руски мобилизирани нахлуха в щаба на Путин, искат си обратно мъжете от фронта (ВИДЕА)

Подкупи

Въпросът се решава с подкуп от 300 000 рубли. Само така Джабраил успява да вземе задграничен паспорт. Заминава за Турция, оттам в Хърватия, където е поискал политическо убежище. Шансът му да го получи не е голям, но няма намерение да се връща у дома.

Все повече хора

Ръководителят на чеченското движения "Единна сила" Джамбулат Сулейманов споделя за "Важные истории", че в последно време Чечения изпраща все повече хора на фронта. Първи са заминали бойци от личната армия на Кадиров, които са добре подготвени. Сега се виждат как те остават без вода, храна, лекарства и без крайници по окопите. Това намали ентусиазма на доброволците и се стига до принудителни мерки. 

Още: Поне 19 удавени мъже: Украинците се опитват да избегнат мобилизация, бягайки през границата с Унгария и Румъния

Изнудване

Ако някой бъде хванат с наркотици (или му подхвърлят такива) му казват - или на фронта, или в затвора за пет години. В началото на войната принудените да се бият са били около 30%, сега са почти 100%.

На самия Кадиров не му хареса да гледа как неговите хора умират на фронта и тогава започна да изпраща бедняците, готови на всичко за пари. В последните месеци на фронта са изпращани и онези, които се смятат за екстремисти и ислямисти.

Още: Рамзан Кадиров готов да прати още хиляди чеченци на фронта в Украйна

Всеки месец се съобщава за 10-15 души, изпратени насила във войната, но много от случаите остават в сянка. Повечето не искат случаите им да стават известни, тъй като се страхуват за семействата си. 

Според бившия юрист Абубакар Янгулбаев, който е един от най-известните опозиционери срещу Кадиров, войната е прекрасен начин Кадиров да се реабилитира пред Владимир Путин и да се избави от онези, които мислят различно: Кадиров насила праща свои противници да се бият в Украйна

Мъжете трябва да воюват

Адам работи в държавния сектор и длъжността му го спасява от мобилизация, но от роднините му мъже почти никой не е останал, всички са заминали. В селото, в което той живее редовно идват хора, които вербуват. 

Някои от мъжете са изнудвани с интимни снимки с омъжени жени. На други е предлагано да им бъде помогнато с изплащането на голям дълг, който имат, ако заминат на война в Украйна. 

Още: Десетки счупвания: Резултатът от чеченски побой над руска журналистка (СНИМКИ)

Хората знаят, че е безполезно да се оплакват и затова просто напускат страната. Те се насочват към Казахстан и Турция. По-опасно е напускането на страната през Беларус, тъй като има негласна уговорка с кадировците чеченците, които искат да преминат в Полша да бъдат връщани.

В Чечения пребиха и заляха с боя журналистка от независима руска медия (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com