След оставката на Ципрас: Шест партии влизат в новия гръцки парламент

4973
След оставката на Ципрас: Шест партии влизат в новия гръцки парламент
Снимка: Pixabay

Шест партии влизат в новия гръцки парламент, сочат резултатите от екзит пол при обработени 80 процента от извадката, съобщи държавната телевизия ЕРТ, предаде БНР.

Между 155 и 167 места в 300-местния парламент ще има дясноцентристката Нова демокрация, която очаквано спечели предсрочните парламентарни избори в Гърция днес. Това сочат резултатите от екзит пол при обработени 80 процента от извадката, съобщи държавната телевизия ЕРТ. Управляващите от СИРИЗА са втори. За тях са гласували между 26,5-30,5 процента, което ще им осигури между 77-82 места в парламента. Трети са лявото "Движение за промяна", където е и ПАСОК. След тях се нареждат Гръцката комунистическа партия, партията МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис и крайнодесните "Златна зора", които според прогнозите ще имат между 8 и 13 депутати. Проруската патриотична формация "Гръцко решение" още не е ясно дали преминава 3-процентовата бариера за влизане в парламента.

Наследството от четиригодишния мандат на Ципрас

Алексис Ципрас е най-дълго управлявалият най-млад премиер на Гърция през последните 150 години. След зашеметяващия политически обрат пр...

Очаквана победа за десните консерватори от Нова демокрация на извъндредните парламентарни избори в Гърция. Това сочат първите прогнозни резултати от екзит пол. Точно в 19 часа приключи изборният ден в Гърция. Проучванията на социологическите агенции показват убедителна победа на консерваторите от Нова демокрация в рамките до 42% от вота и абсолютно мнозинство в парламента. Вероятно е Кирякос Мицотакис да състави самостоятелно правителство. Съгласно закона, първата партия получава и бонус 50 депутатски места.

Законът забранява публикуването на избирателна активност в деня на вота, но се очаква тя да е ниска заради туристическия сезон.

Днес гръцките граждани бяха освободени от плащане на тол такси, за да пътуват до изборните секции. За първи път в страната се провеждат парламентарни избори в разгара на туристическия сезон. Заради високите температури избирателна активност има в ранните часове на деня. Натоварен е трафикът по цялата пътна мрежа на страната. Гърция е сред малкото европейски страни, в които гласуването е задължително. Освобождават се от гласуване само лица, които се намират на 700 километра разстояние от избирателната секция. Гърците в чужбина нямат право да участват в изборите.

Правителството на Алексис Ципрас подаде оставка след победата на консерваторите на евровота в края на май. Премиерът Ципрас беше посрещнат с аплодисменти от симпатизанти на СИРИЗА и отправи обръщение към младите избиратели: „Специално се обръщам към младите гърци. Те по традиция извършват промяната в страната. В техните ръце е новото. Призовавам младите хора да не остават важните решения за живота им и за тяхното бъдеще в ръцете на други. Нека младите решат резултата от вота днес“.

Предсрочни парламентарни избори в Гърция

Избирателните секции в южната ни съседка отвориха в 7 часа тази сутрин за първите избори след края на спасителния план. Гласуването ще ...

Симпатизантите на консерваторите от Нова демокрация аплодираха лидера Кирякос Мицотакис с възгласи, че е следващият премиер на страната.

„Участието в изборите е право, но и задължение“, припомнят закона от Министерството на вътрешните работи.

Първите резултати, базирани на реални гласове, се очакват след 22 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа