След заседанието на Съвета за сигурност на ООН: САЩ и Великобритания са най-крайно настроени към Русия

22802
След заседанието на Съвета за сигурност на ООН: САЩ и Великобритания са най-крайно настроени към Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Напрежението около Украйна се запазва. На заседание на Съвета за сигурност на ООН САЩ поискаха да бъдат изпратени международни наблюдатели. В същото време властите в Киев обявиха всеобща мобилизация, която започна в 8:00 часа, макар че официално се отрича мобилизацията да е нещо повече от инструктаж.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър поиска незабавно да бъдат изпратени наблюдатели на световната организация. "В Украйна незабавно трябва да бъдат изпратени международни наблюдатели, включително от ООН и ОССЕ", каза тя на заседанието на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Украйна.

"Незабавното изпращане на международни наблюдатели в Крим ще намали напрежението", добави Пауър. Според нея, Вашингтон вече работи върху подготовката на международна посредническа мисия в Крим. Тази мисия трябва да съдейства за диалога, който Русия трябва да води директно с украинското правителство. "Настъпи време да се сложи край на руското нахлуване в Украйна", подчерта американският постоянен представител.

От своя страна, британската страна изрази по време на заседанието си "дълбоката загриженост от усилването на напрежението и факта, че руският парламент е санкционирал военните действия на територията на Украйна". "Осъждаме всеки акт на агресия срещу Украйна", подчерта представителят на Короната в СС Лайел Грант.

"Великобритания подкрепя настоящото правителство на Украйна и изразява подкрепата си за нейната териториална цялост, подкрепяме молбата за незабавни консултации в рамките на споразумението от Будапеща между Русия, САЩ, Великобритания и Украйна. Не виждаме причини, поради които такива консултации не могат да бъдат проведени", отбеляза той в изказването си.

Френският представител отбеляза, че "днес ние не можем да молим Украйна да избира между Изтока и Запада – по-рано това е довело до две войни на континента". "Санкционирането на изпращане на войски е заплаха за целостта на Украйна и мира в страната", каза посланик Жерар Аро, отбелязвайки при това, че френската страна ще се опита да намери политическо решение на ситуацията. Той призова украинските власти "да вземат всички мерки за нормалния живот на всички общности, да уважат загрижеността на Русия". Решението на Съвета на Федерацията за възможното въвеждане на войски в Украйна беше определено от Аро като "опасно и дестабилизиращо".

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин каза, че за урегулирането на ситуацията в Украйна трябва да се върнем към споразумението от 21 февруари. "Трябва да върнем нещата в политическата плоскост, в конституционните рамки. Трябва да се върнем към споразумението от 21 февруари и създаване на правителство на националното единство. И трябва да се прекратят опитите да се разговаря с опонентите с езика на силата", каза той.

"Трябва да се озаптят радикалите и да се посъветват украинските опозиционни дейци да се разграничат от радикалите, а не да им се позволява да командват на територията на Украйна, защото подобни действия могат да доведат до много сериозно развитие на нещата, което и се опитва да предотврати Русия", подчерта Чуркин.

Той също така попита, защо някои европейски и американски политици са поощрили уличните сблъсъци в Киев. "Стои въпросът – защо тези улични протести трябваше да бъдат подкрепени от чужбина, включително и от политици от ЕС? Защо представители на ЕС говореха на митинги, подстрекаващи към продължаване на протестите и срещу решението на украинското правителство да се отложи подписването на документ за асоцииране с ЕС?...", каза Чуркин.

Той също така съобщи, че обръщението на кримския министър-председател Сергей Аксенов към руския президент Владимир Путин с молба за помощ вероятно е било подкрепено и от Виктор Янукович.

Съветът на Федерацията вчера единодушно прие постановление, което разрешава на руския президент да използва армията на територията на Украйна до нормализирането на обществено-политическата обстановка там. Председателят на СФ Валентина Матвиенко обяви, че постановление встъпва в сила с момента на неговото приемане.

Но полученото от президента разрешение за използването на руската армия не означава, че то ще бъде реализирано веднага, уточни Григорий Карасин. "Съгласието, което получи нашият президент, в буквален смисъл не означава, че това право ще бъде реализирано мигновено", каза той. "Съгласието, което беше дадено единодушно на президента Владимир Путин, означава, че той има свободата да действа в случай, че обстановката там продължи да се влошава", добави Карасин.

Междувременно американският президент Барак Обама отложи приемането на решение за своето участие на срещата на върха на Г-8 в Сочи през лятото. По време на телефонен разговор между президентите Обама и Путин, стопанинът на Белия дом е заявил, че "ако Русия е разтревожена от отношението към етническите руснаци и другите национални малцинства в Украйна, то мирното решение е най-приемливото". Обама смята, че това може да се осъществи при "непосредствени контакти с правителството на Украйна и чрез отправянето на наблюдатели на СС на ООН или ОССЕ".

От своя страна канадският премиер Стивън Харпър, в чиято страна живее силна украинска диаспора, обяви, че Отава отзовава своя посланик от Русия. Той направи това изказване след извънредно заседание на канадското правителство. Харпър информира, че не смята да участва в срещата на Г-8, която трябва да се състои през юни под председателството на Русия в Сочи.

В същото време в Украйна започна всеобща мобилизация от 8.00 часа. Това става с решение на Съвета за национална сигурност и отбрана. Преди това председателят на Върховната Рада и и.д. президент на страната Олександър Турчинов издаде заповед за привеждане на украинските въоръжени сили в пълна бойна готовност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа