Сноудън поиска още година убежище в Русия

9125
Сноудън поиска още година убежище в Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) Едуард Сноудън, който миналата година разкри шокиращи факти за подслушвания, извършвани от американските власти, поиска срока на временното му убежище в Русия да бъде удължен с още 1 година. Това съобщиха от Федералната миграционна служба, предаде БГНЕС.

Миналият август Москва даде убежище на Сноудън за една година - до 31 юли.

Сноудън предаде на медиите доказателства за наличието на програми за електронен шпионаж от страна на АНС. Той опроверга твърденията на американските власти, че е бил само обикновен системен администратор.

"Аз бях обучен да бъда шпионин в традиционния смисъл на думата: аз живеех и работех под прикритие в чужбина, преструвайки се, че работя, а работата бе измислена и дори действах под измислено име", призна неотдавна Сноудън в интервю за американската телевизионна компания Ен Би Си.

Миналата година Сноудън започна да предава на медиите сведения за водената от американското разузнаване глобална програма за следене, представители на администрацията на САЩ се опитаха да потушат скандала и започнаха да заявяват, че той не е заемал никаква висока длъжност в специалните служби. Те нарекоха Сноудън "системен администратор", а президентът на САЩ Барак Обама заяви през юни, миналата година, че "не планира да вдига изтребители, за да залови 29-годишен хакер".

Сноудън разказва пред телевизията, че е специалист в областта на компютърните технологии и е изпълнявал задачи в полза на правителството на САЩ на високо равнище, в т.ч. в качеството си на таен агент на ЦРУ и АНС. Освен това той е изнасял лекции в контраразузнавателната академия на разузнавателното управление на военното министерство.

"Аз съм технически специалист, технически експерт. Не съм работил с хора, не съм вербувал агенти. Занимавах се с настройка на (компютърните системи) за САЩ и го правех на всички равнища – от най-ниското до най-високото", отбеляза 30-годишният сега Сноудън.

Според правителството на САЩ вредата на националната сигурност на САЩ, нанесена от Сноудън, се оценява на милиарди долари. Експерти на Пентагона са стигнали до извода, че той е откраднал около 1,7 милиона секретни документа, отнасящи се не само до работата на специалните служби, но и до операции на всички видове въоръжени сили на САЩ.

През август миналата година Сноудън получи временно убежище в Русия, след като престоя над месец в транзитната зона на московска аерогара. В САЩ са му повдигнати обвинения за разпространяване на секретна информация и го очаква дълъг престой зад решетките, ако се върне или бъде заловен някъде. Администрацията на Обама неведнъж заявява, че смята Сноудън за предател и няма намерение да му прощава, защото е нанесъл вреда на националната сигурност на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com