София инт Велд, LIBE: Надявам се до 2 седмици в България да има правителство

1265
София инт Велд, LIBE: Надявам се до 2 седмици в България да има правителство
Снимка: Facebook

Евродепутати от комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи изразиха надежда, че България ще има правителство до две седмици. В понеденик те обсъдиха доклада за посещението им у нас през септември.

"Заключенията в доклада са подкрепени от широко мнозинство от всички парламентарни групи", заяви София инт Велд, съставител на документа и ръководител на посещението на групата.

Рашков алармирал евродепутати за липсата на контрол върху главния прокурор

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е споделил пред евродепутати констатацията си, че главният прокурор на България смята МВР ...

"Надяваме се до две седмици в България да има ново правителство. Посетихме страната преди последните избори, служебното правителство бе решено да използва времето, за да достигне до информация, която да послужи за работата на следващи правителства при борбата с корупцията", каза още Инт Велд.

В доклада пише, че България е в трудни времена и в преход, но в българското общество има достатъчно решимост за намиране на изход. Сред най-спешните проблеми у нас, откроени в документа, са справедливото прилагане на законите, особено за борба с корупцията. "Преследването на корупцията на високо равнище остава проблем", се подчертава в документа.

"Въпросът с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор трябва да бъде разгледан при обсъждането на съдебната реформа, веднага щом политическата обстановка позволява", се казва още в документа. В него е изразена и тревога за свободата и плурализма на медиите, тъй като у нас се наблюдава "голяма медийна концентрация и липса на прозрачност при разпределянето на средствата от държавата и от бюджета на ЕС към медиите".

При обсъждането на документа от името на парламентарната група на Европейската народна партия Владимир Билчик също изрази надежда за скорошно съставяне на следващото българско правителство. "Най-после се очаква да бъдат решени въпросите, останали открити при предишни правителства", заяви той.

ЕП: Бездействието на правителствата е причина за "Досиетата Пандора"

Депутатите от Европейския парламент (ЕП) единодушно изразиха възмущението и отвращението си във връзка с разкритията на "Досиетата Панд...

Елена Йончева от групата на социалистите и демократите посочи, че Европейската комисия се въздържа да приложи всички средства за защита на върховенството на правото. Тя настоя за спешни решения в областта на правосъдието у нас, особено за работата на прокуратурата. "Липсата на контрол над главния прокурор стана съвсем явна - ако това не се промени, може да струва милиони евро на българските данъкоплатци", почерта Йончева.

Малин Бьорк от групата на левите подкрепи предложението ако има достатъчно напредък, наблюдението от страна на евродепутатите да се прекратява. Клеър Дейли от същата група посочи, че ЕК не прави нищо, въпреки че в България се забелязват постоянни нарушения на върховенството на закона. "При посещението ви чухме оправдани критики за ролята на главния прокурор, която е в основата на много от проблемите в България. Съжалявам, че в доклада не се говори за македонско малцинство", добави още тя.

Още за констатациите на евродепутатите: Евродоклад за законността в България – за Гешев виновен е комунизмът

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа