Спасителната програма за Португалия може да бъде преразгледана

14096
Спасителната програма за Португалия може да бъде преразгледана
Снимка: Getty Images / Guliver

Кредиторите на Португалия от Международния валутен фонд и Европейския съюз са започнали преразглеждането на спасителната програма, предаде БГНЕС.

Представители на "Тройката" - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, пристигна в Португалия седмица след като местният парламент одобри бюджета за 2014г., с който 3,9 млрд. евро трябва да бъдат спестени. Икономиите, основно от заплати в публичния сектор и пенсии, предизвикаха улични протести и предупреждения от специалисти, че икономиката на страната може би е в риск.

Португалия получи спасителен пакет през май 2011 г. по програма, която трябва да приключи през юни следващата година. Изплащането на следващия транш от заеми зависи от степента на напредък проведените реформи.

Въпреки че основните политически партии в Португалия подкрепят първия вариант на спасителния план, правителството на премиера Педро Пасос Коелю е изправено пред нарастващ дефицит.

Експертите от МВФ подкрепиха намалението на минималната заплата от 485 евро за младежите, за да насърчи бизнеса да назначава служители и да се намали безработицата.

Португалия трябва да започне отново сама да финансира заемите си, когато спасителната програма приключи през юни. Много икономисти смятат, че ще бъде необходима допълнителна подкрепа от ЕС. Досега страната е получила 71,4 млрд. евро по спасителния план, а правителството няколкократно заяви, че няма да нужда от допълнителна подкрепа след приключването на настоящия план. Съмненията на специалистите остават.

Държавният бюджет на страната за следващата година трябва да бъде одобрен от Конституционния съд, който предизвика политическа криза като отхвърли данъчните мерки по спасителните условия. Съдът ще трябва да реши дали да намали пенсиите в бюджет 2014. Ако мярката бъде отхвърлена от съда, правителството ще трябва да търси други начини за икономии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com